Γιώργος Δρακίδης: Ο καλλιτέχνης πίσω από τα γυαλιά Maragu, από την Ελ. Σπυράκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΙΔΗΣΜπορεί οι δυσκολίες παντός τύπου λόγω κρίσης να μας χτυπούν καθημερινά την πόρτα,  κάτι παραδείγματα όμως σαν εκείνα του Γιώργου Δρακίδη αποτελούν την μέγιστη απόδειξη ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, αγάπη και μέλλον σε κάθε τι καινούριο που μπορεί να φέρει την διαφορά και να φωτίσει την γκρίζα καθημερινότητα μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλα τα παραπάνω μπορεί να τα βιώσει κανείς μέσα από την εμπειρία των handmade γυαλιών Maragu, της προσωπικής συλλογής του Γιώργου Δρακίδη.

The K-magazine: Από που προέκυψε η ενασχόληση σας με την δημιουργία ξύλινων γυαλιών ηλίου. Πρόκειται για παιδικό όνειρο, ή έναν εναλλακτικό τρόπο δημιουργίας ο οποίος θα σας κάνει να ξεχωρίσετε στον κόσμο του εμπορίου;
Γιώργος Δρακίδης: Ως μανιώδης συλλέκτης γυαλιών πιστεύω δεν μπορούσα να μην ασχοληθώ κάποια στιγμή και επαγγελματικά με το μεγάλο μου αυτό πάθος! Αυτό και σε συνδυασμό με το γεγονός του ότι τα γυαλιά από ξύλο είναι ένα από τα πιο δυνατά trends της εποχής, με οδήγησαν σχεδόν μοιραία να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό!

The K-magazine: Από το όνομα της συλλογή και μόνο καταλαβαίνουμε ότι το ξύλο πρωταγωνιστεί των υλικών σας και από ότι γνωρίζω είναι η μοναδική ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των γυαλιών που λανσάρεται. Πως είναι η αίσθηση του να δημιουργείς πάνω στο πιο αγνό υλικό της φύσης, το ξύλο;
Γιώργος Δρακίδης: Απλά θεϊκή… Το ξύλο είναι ένα ακατέργαστο υλικό που αποτελεί έναν πραγματικό καμβά που σου επιτρέπει να εξαντλήσεις κάθε όριο της δημιουργικότητάς σου!

The K-magazine: Παρατηρώντας την προσωπική σας συλλογή, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη αγάπη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο μακρινό παρελθόν της και πιο συγκεκριμένα εκείνο της αρχαιότητας , αφού της έχετε αποδώσει αρχαιοελληνικά ονόματα. Γιατί εστιάσατε στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Η κίνηση σας αυτή να υποθέσουμε ότι θέλει να στείλει κάποια μηνύματα στον κόσμο?
Γιώργος Δρακίδης: Η Maragu αποτελεί σαφέστατα μια ελληνική προσπάθεια με βλέψεις τόσο στην ίδια τη χώρα μας όσο – και κυριότερα – στο εξωτερικό. Το παρελθόν το δικό μας αλλά ακόμη και αυτό των αρχαίων ελλήνων αποτελεί έμπνευση για εμάς καθώς όπως και εκείνοι αισθανόμαστε ότι κάνουμε κάτι το διαφορετικό και μοναδικό!

218acca3ffdec22781c164ac47f35cc0_LThe K-magazine: Έχετε αναφέρει ότι ότι η σειρά αυτών των γυαλιών έχει ως στόχο την ενεργοποίηση των αισθήσεων. Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;
Γιώργος Δρακίδης: Πολύ εύκολα! Τα γυαλιά μας είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να ενεργοποιούν τις αισθήσεις, νιώθοντας τα υλικά να χαϊδεύουν το πρόσωπο. Μέσω της αφής, ερχόμενος κάποιος σε επαφή με ένα τέτοιο ακατέργαστο υλικό. Κάθε ζευγάρι πλάθεται από ένα ατόφιο και μοναδικό κομμάτι ξύλου. Αυτό το καθιστά φυσικά μοναδικό, καθώς κανένα κομμάτι ξύλο δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο! Βλέποντας μέσα από φακούς κορυφαίων προδιαγραφών.

Οι φακοί των γυαλιών ηλίου Maragu είναι κατάλληλοι για μακρόχρονη χρήση, προστατεύοντας από την ηλιακή ακτινοβολία UVA & UVB και προέρχονται από την αναγνωρισμένη εταιρεία οπτικών Divel . Δίνουμε έμφαση στη χρήση των πιο ποιοτικών υλικών γι’ αυτό και κάθε ζευγάρι γυαλιών ηλίου Maragu συνοδεύεται από εγγύηση αυθεντικότητας για τους φακούς Divel. Ακούγοντας τον ήχο από το αυθεντικό ξύλο όταν τα αφήνεις πάνω σε ένα τραπέζι αλλά και μυρίζοντας το άρωμά τους. Πράγματι, σε κάθε συσκευασία γυαλιών Maragu ενυπάρχει ένα πουγκί ρινισμάτων άγριου ξύλου για ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία απόλαυσης.

The K-magazine: Αν και κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο στην δουλειά σας, διακρίνεται και μιαpop art διάθεση η οποία μάλλον δημιουργήθηκε κατά την παραμονή σας στο Λονδίνο για κάποιο διάστημα. Πως καταφέρατε να“παντρέψετε” αυτά τα δυο τόσο διαφορετικά στυλ μεταξύ τους; 
Γιώργος Δρακίδης: Μπερδεύοντας το χρώμα με το ξύλο. Η χειμερινή συλλογή που βλέπετε αποτελεί «προάγγελο» της καλοκαιρινής που έρχεται και για την οποία ανυπομονώ ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για μια γιορτή – ύμνο στο χρώμα! Σε αρκετά σχέδια ο έναν φακός έχει διαφορετικό χρώμα από τον άλλο και γενικότερα όλη η σειρά χαρακτηρίζεται από μια ζωντάνια και ποικιλομορφία!

The K-magazine: Διαβάζουμε ότι μέσα από την δουλειά σας προσπαθείτε να εκφράσετε όλες τις εικόνες, συναισθήματα και εμπειρίες που έχετε βιώσει εως τώρα. Πόσο εύκολο τελικά είναι να επιτευχθεί αλλά και να γίνει αισθητός ένας τέτοιου είδους σκοπός από το αγοραστικό κοινό?
Παρατηρώντας το σχήμα, το χρώμα, τη μορφή στο σύνολο της… τα έργα μιλάνε και ο κόσμος ακούει, αντιλαμβάνεται!

The K-magazine: Γνωρίζω ότι είστε συλλέκτης γυαλιών κάτι το οποίο δηλώνει πολλές φορές έναν άνθρωπο ο οποίο θέλει να αλλάζει συνεχώς πρόσωπα ανάλογα πάντα την διάθεση του. Εσείς σε τι τύπους ανθρώπων απευθύνεστε;
Γιώργος Δρακίδης: Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους όπου δεν μπορώ να γίνω στην πράξη εγώ. Σε όσους περισσότερους, είτε και οι ίδιοι θέλουν να αλλάξουν πρόσωπο είτε όχι.

ΔΡΑΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣThe K-magazine: Πέρα από την ενασχόληση σας με την δημιουργία γυαλιών, είναι γνωστό στο ευρύ κοινό πως το ντεμπούτο σας στον χώρο της τέχνης το κάνατε το 2012 με το γλυπτό Scorpio”και μάλιστα πολλά από τα έργα σας βρίσκονται σήμερα σε ιδιωτικές συλλογές. Για τι είδους έργα μιλάμε;
Γιώργος Δρακίδης:  Βιομηχανικού σχεδιασμού με αφαιρετικό μινιμαλισμό που βάση τους έχουν το σίδερο και το φως. Θαυμαστής του TAKIS και της Louise Bourgeois αλλά και καλλιτεχνών όπως η Niki de Saint Phalle, τα έργα μου έχουν μια ποικιλομορφία λόγω της αγάπης μου προς το διαφορετικό και καινοτόμο. Του πρίσματος που ονομάζουμε ΤΕΧΝΗ! Σκοπός μου, στα γυαλιά και στα έργα μου, είναι να υπάρχει ένταση, δυναμισμός και αισθητική!

The K-magazine: Πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο κόσμος μέσα από ένα ζευγάρι γυαλιώνMaragu ;
Γιώργος Δρακίδης:  Τόσο διαφορετικός όσο και η αυτοπεποίθηση αυτού, τη στιγμή που τα φοράει!

The K-magazine: Με τι κριτήριο θεωρείτε ότι διαλέγουν οι Έλληνες γυαλιά ηλίου. Είναι καθαρά από θέμα γούστου ή από την επιθυμία του να ακολουθεί πιστά ότι επιτάσσουν τα δεδομένα της μόδας;
Γιώργος Δρακίδης:  Συνήθως βάσει του τι επιτάσσει η Μόδα αλλά με τη Maragu ελπίζουμε να επιλέγουν βάσει γούστου!

The K-magazine: Ποια τα σχέδια και οι φιλοδοξίες του Γιώργου Δρακίδη για το αύριο;
Γιώργος Δρακίδης: Δημιουργικές, καινοτόμες και αναγνωρίσιμες ανά τον κόσμο!

maragu-gualia-apo-xulo

 

Τα “μαγικά” γυαλιά ηλίου του Γιώργου Δρακίδη, μπορείτε να τα βρείτε στο maragu.co

You may also like