Γυμνάστηκες σκληρά; Τόνωσε τους μύες σου τρώγοντας σωστά!

Έβαλες τα δυνατά σου και ολοκλήρωσες επιτυχώς άλλο ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Σύντομο ή όχι, yoga ή HIIT, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες που προσφέρουν εκείνη την αίσθηση ευφορίας και σταδιακά αναπτύσσουμε και μυϊκή μάζα. Για να γίνει αυτό όμως μεθοδικά και χωρίς εκείνο το αναπόφευκτο σχεδόν αίσθημα πόνου, χρειαζόμαστε και τα κατάλληλα διατροφικά boosts! Βγάλτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι, γιατί μάλλον θα ακολουθήσει ένα “γράψε – σβήσε” στη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ!

               01 Σπανάκι. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C, Aκαι Β, το σπανάκι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, ένα φλυτζάνι περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεϊνών οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία νέας μυϊκής μάζας. Είτε σε σαλάτα είτε σε smoothie, θα κάνει θαύματα!

               02 Σμέουρα και μύρτιλλα. Τα μούρα είναι από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Τα δε σμέουρα (raspberries) και τα μύρτιλλα(blueberries) είναι ταυτόχρονα πλούσια σε πρωτεΐνες και σιρτουίνες, μία υποομάδα πρωτεϊνών επίσης με αντιοξειδωτική δράση. Ταιριάζουν σε smoothies, μπολάκια με γιαούρτι και βρώμη ή σπόρους chia (θα δείτε!), φρουτοσαλάτες, αλλά και σκέτα προσωπικά τα λατρεύω!

               03 Σπόροι chia. Μία μερίδα (περίπου ένα μικρό φλυτζάνι) σπόρων chiaμας προσφέρει περίπου τρία γραμμάρια πρωτεϊνών, αλλά και μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

               04 Πράσινο τσάι. Όλοι γνωρίζουμε πια πως τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες που μας προσφέρει το πράσινο τσάι, έτσι είναι λογικό να βρίσκεται στη σημερινή μας λίστα. Αυτός ο πόσιμος θησαυρός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την επανόρθωση των μυών έπειτα από τη γυμναστική μας.

               05 Μπανάνα. Με την εφίδρωση κατά την προπόνησή μας, το σώμα χάνει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι διατηρούν την ισορροπημένη λειτουργία των μυών προκειμένου το σώμα να αντεπεξέρχεται σε ουσιώδεις λειτουργίες του όπως η αναπνοή κι η κυκλοφορία του αίματος. Η μπανάνα είναι πλούσια πηγή καλίου το οποίο παράλληλα εξασφαλίζει τη σωστή νευρική λειτουργία και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Οι δε υδατάνθρακές της λειτουργούν ως καύσιμο για τον οργανισμό. Για την ακόμη καλύτερη απορρόφηση του καλίου από τον οργανισμό, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς.

               06 Βρώμη. Είναι από τα πιο δημοφιλή δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς μπορεί κανείς να τη χρησιμοποιήσει σχεδόν οπουδήποτε κι οποτεδήποτε – αρκούν λίγο γάλα αμυγδάλου ή γιαούρτι και μερικά φρούτα της επιλογής μας κι έχουμε ένα απολαυστικό πρωινό ή ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ. Πλούσια σε φυτικές ίνες για σωστή πέψη αλλά και σε πρωτεΐνες για τη σωστή αποκατάσταση των μυών, η βρώμη βοηθά το μυϊκό σύστημα να επανέλθει μετά την καταπόνησή του από τη σωματική άσκηση.

               Μετά την επόμενη προπόνησή σας, λοιπόν, κάντε τους δικούς σας γευστικούς συνδυασμούς για ένα σώμα που μαρτυρά υγεία!

               Πηγή: Health / photo credits: @jp_photography / @kaffeemeister (unsplash)

You may also like