Δείξε μου τι τρως…

… για να σου πω γιατί δεν κοιμάσαι!

Όσο κι αν θέλουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, μερικές ατασθαλίες αναπόφευκτα θα υπάρξουν. Εφόσον αυτές δε γίνονται σε μόνιμη βάση σίγουρα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνουν ή να μας κάνουν να απογοητευτούμε ή να νιώσουμε πώς στείλαμε την εγκράτειά μας… περίπατο. Ωστόσο, μερικές ατασθαλίες καλό είναι να προλαμβάνονται, ειδικά όταν πρόκειται για την κατανάλωση φαγητού λίγο πριν τη βραδινή μας κατάκλιση.

01 Λαδερά και (γενικώς) φαγητά με πολλά λιπαρά. Ένα γεύμα πλούσιο σε λάδι ή/και λιπαρά όχι μόνο θα μας κάνει να ξυπνήσουμε δυσκολότερα το επόμενο πρωί, αλλά θα αναγκάσει το στομάχι να “δουλέψει υπερωρίες” προκειμένου να γίνει η πέψη του φαγητού. Επίσης, πριν τον ύπνο καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα fast food και φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα τυριών.

02 Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων και σακχάρων. Μπορεί μία μπουκιά από κάτι γλυκό να μας κάνει να νιώθουμε πιο χαρούμενοι όταν ξαπλώνουμε, αλλά η υπερβολή, όπως ένα μεγάλο κομμάτι κέικ σοκολάτας, μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας, καθώς αυτά θα απογειωθούν απότομα και θα πέσουν εξίσου απότομα. Αυτή η αναστάτωση αρκεί για να χαλάσει τον κύκλο ύπνου μέσα στη νύχτα. Επομένως, πριν πάμε για ύπνο, δεν κάνουμε έφοδο στη συσκευασία με τα μπισκότα, αλλά προτιμούμε ένα φρούτο, όπως μήλο.

03 Κόκκινο κρέας και υπερκατανάλωση πρωτεϊνών. Όπως συμβαίνει με τα φαγητά που έχουν υπερβολική ποσότητα λιπαρών, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πριν την κατάκλιση θα κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία της πέψης. Ίδιες επιπτώσεις, όμως μπορεί να έχει και μία μεγάλη ποσότητα του κρέατος κοτόπουλου, που θεωρείται πιο αθώο. Αντί για μπιφτέκι, λοιπόν, προτιμούμε μία μικρή μερίδα από φιλέτο κοτόπουλου ή ένα γιαούρτι.

04 Πικάντικα φαγητά. Αν και τα μπαχαρικά δρουν ευεργετικά σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όταν μας πιάνουν αργά το βράδυ οι λιγούρες, οτιδήποτε πικάντικο, όπως σάλτσες είναι προς αποφυγή. Εκτός του ότι και σε αυτήν την περίπτωση επιβαρύνεται το στομάχι κατά την πέψη, οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στα πικάντικα φαγητά ενισχύουν τις αισθήσεις, δυσκολεύοντας μας στο να αποκοιμηθούμε.

05 Μεγάλες μερίδες. Ένα σνακ πριν το ύπνο είναι σίγουρα εντελώς διαφορετικό από ένα πλουσιοπάροχο γεύμα σε περασμένη ώρα. Στην πραγματικότητα, όμως, το όριο ανάμεσα σε αυτά τα δύο είναι πολύ λεπτό κι επομένως πιο εύκολο να ξεπεραστεί. Καλό είναι να προτιμούμε ένα σνακ που να μην ξεπερνά σε θερμιδική αξία τις διακόσιες θερμίδες ώστε το στομάχι να μην ζοριστεί κατά την πέψη και για να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα, γρήγορα και ο κύκλος του ύπνου να πραγματοποιηθεί χωρίς διακοπές στη διάρκεια της νύχτας.

Προσέχουμε τι τρώμε (και σε τι ποσότητες) για να έχουμε… όνειρά γλυκά!

You may also like