Διαλειμματική νηστεία για τέλειο σώμα

 Με την διαλειμματική νηστεία να κερδίζει περισσότερο τις εντυπώσεις κατά των περιττών κιλών, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγούμε με ασφάλεια μέσα σε λίγες εβδομάδες τα παραπανίσια κιλά των εορτών…Ή και αυτά που μας βασανίζουν αρκετό καιρό. Με άσκηση σε συνδυασμό με την νηστεία θα αποκτήσουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε . Θα χαρίσουμε στον εαυτό μας δύναμη, ισορροπία και υγεία απομακρύνοντας την κούραση που μας προκαλεί το περιττό βάρος. Θα κερδίσουμε τον χρόνο με όρεξη για ανανέωση, ευεξία και καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Ας δούμε λοιπόν την ιδεολογία της..

Φιλοσοφία της «νηστείας»

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτής της μεθόδου…Όπως το να τρώει κανείς ό,τι θέλει για 5 ημέρες την εβδομάδα και να κάνει 2 μέρες νηστεία καταναλώνοντας μόνο υγρά χωρίς ζάχαρη και γάλα… Ή ελεύθερα γεύματα καθημερινά όλες τις μέρες για 8 ώρες  και νηστεία μόνο με υγρά για 16 ώρες. Η διαλειμματική νηστεία αρκετές φορές αρχίζει με την παράλειψη του πρωινού και έπειτα κάποιων συγκεκριμένων γευμάτων… Πρώτα το μεσημέρι και έπειτα το βράδυ, με σκοπό να αυξάνεται  ολοένα ο χρόνος νηστείας, δίνοντας όμως στον οργανισμό το περιθώριο να προσαρμοστεί.

Τρόποι και διαδικασία

Πολλά υγρά ενδιάμεσα στα γεύματα (νερό, καφέ, τσάι χωρίς ζάχαρη ή γάλα), αποφεύγοντας τα ενδιάμεσα σνακ. Τα ελεύθερα γεύματα από την 9η εβδομάδα και μετά μπορούν να περιλαμβάνουν ακόμη και πίτσα, μπέργκερ ή ζυμαρικά. Αλλά ποτέ υπερ-επεξεργασμένους υδατάνθρακες και έτοιμα γεύματα.

Τρεις πυλώνες διατροφής

Υδατάνθρακες

Αν και πολλοί απαγορεύουν τους υδατάνθρακες, οι μη επεξεργασμένοι – οι οποίοι αφομοιώνονται αργά από το πεπτικό σύστημα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Είναι άκρως απαραίτητοι για το εντερικό μικροβίωμα.

Λιπαρά

Τα σωστά λιπαρά δεν παχαίνουν ούτε βλάπτουν την υγεία μας. Όταν καταναλώνουμε λιπαρές τροφές, η ινσουλίνη είναι σε χαμηλά επίπεδα, από την άλλη πλευρά όσο στο αίμα μας υπάρχει ινσουλίνη δεν καίμε καθόλου λίπος. Αν τώρα θέλουμε να χάσουμε βάρος πρέπει να την περιορίσουμε. Όσο πιο αραιά τρώμε τόσο περισσότερο λίπος καίμε όσο παράδοξο και αν σας ακούγεται.

Πρωτεΐνες

Χωρίς αυτές, οι μύες μας χάνουν την δύναμη τους, τα οστά, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι αδυνατίζουν, το κολλαγόνο μειώνεται, όπως και τα αντισώματα του οργανισμού. Ιδίως μετά τα 30, οι μύες χάνουν όγκο κάθε χρόνο και περισσότερο, φαινόμενο το οποίο εντείνεται με τις συνεχείς αλλαγές του βάρους από τις διάφορες δίαιτες , όποτε τις χρειαζόμαστε περισσότερο.

Προσωπικά θα ξεκινήσω μετά τις γιορτές για να επανέλθω στα απολύτως φυσιολογικά…

Photo credits: @Andrea Piacquadio_pexels

You may also like