Πώς να διατηρήσετε το βάρος σας, μετά τη δίαιτα…

Το κόψιμο 300 θερμίδων ημερησίως διατηρεί το μετά δίαιτας βάρος

Όσοι έχουν κάνει δίαιτα το γνωρίζουν καλά: η προσπάθεια αποδίδει. Τι συμβαίνει όμως, όταν μετά από λίγο καιρό χαλαρώσουν και επανέλθουν στις παλιές διατροφικές τους συνήθειες; Το πιθανότερο είναι να συσσωρεύσουν και πάλι περιττά κιλά.Ο καθηγητής Μάικλ Ρόζενμπαουμ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, όμως φαίνεται ότι βρήκαν το μυστικό, προκειμένου να μπορέσει κάποιος να διατηρήσει το βάρος του μετά από δίαιτα. Και αυτό κρύβεται στους… μυς!

Λιτοδίαιτοι… μύες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να παραμείνει κανείς στο, μετά κόπων και βασάνων, νέο του βάρος θα πρέπει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καταναλώνει κάποιος του ιδίου βάρους, που δεν είχε κάνει δίαιτα. Ο λόγος, όπως διαπίστωσαν, είναι η επίδραση που έχει η δίαιτα στους μυς.

Στην περίπτωση των ατόμων που κάνουν δίαιτα, οι μύες «μαθαίνουν» να λειτουργούν με λιγότερες θερμίδες. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στα επίπεδα των ορμονών, στον μεταβολισμό και στην όρεξη παίζουν επίσης ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ετσι, οι ειδικοί είδαν ότι το «ψαλίδισμα» 300 θερμίδων ημερησίως ήταν απαραίτητο για τη διατήρηση του νέου βάρους.

Δίαιτα, μετά τη δίαιτα

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς μελέτης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές στο σωματικό βάρος ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές νοσηλεύθηκαν προκειμένου να ακολουθήσουν αυστηρή δίαιτα με στόχο την απώλεια του 10% του σωματικού τους βάρους. Στην πορεία προσπάθησαν να διατηρήσουν το επιθυμητό βάρος, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ειδικών, οι οποίοι τους υπέβαλλαν σε ποικίλες εξετάσεις τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.

«Όπως είδαμε, οι θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνει κανείς μετά από δίαιτα ώστε να διατηρήσει το σωματικό του βάρος, είναι κατά 22% χαμηλότερες συγκριτικά με εκείνες που θα κατανάλωνε κάποιος του ιδίου σωματικού βάρους που δεν είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δίαιτα. Αυτό μεταφράζεται σε 300 θερμίδες λιγότερες ημερησίως» εξηγεί ο δρ Ρόζενμπαουμ.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 19ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία (ECO2012) που πραγματοποιήθηκε από τις 9 μέχρι τις 12 Μαΐου, στη Λιόν, στη Γαλλία.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

www.myhnews.gr

You may also like