Διατροφή Vs. Φλεγμονή: οι “μαγικοί” συνδυασμοί

Σαφώς και όλοι μας, όταν ετοιμάζουμε το ημερήσιο γεύμα μας, φροντίζουμε ώστε εκτός από γευστικό να περιέχει και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην καλή μας υγεία. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν είναι σημαντικό μόνο το ΤΙ τρώμε, αλλά και ΜΕ ΤΙ το τρώμε ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη κάθε τροφής. Κι επειδή, σε ό,τι αφορά την πρόληψη των φλεγμονών στον οργανισμό, “η ισχύς εν τη ενώσει”, ας δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί που μας προστατεύουν από αυτές.

               Πράσινα λαχανικά + Ελαιόλαδο

               Ο συνδυασμός λαχανικών με υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο αυξάνει την απορρόφηση αναγκαίων αντιοξειδωτικών από το σώμα, ειδικά της λουτεΐνης και της Β-καροτίνης. Η πρώτη μειώνει τις φλεγμονές στα μάτια προστατεύοντας μας από σχετικές παθήσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που εμφανίζεται σε προχωρημένες ηλικίες. Η Β-καροτίνη μας θωρακίζει κι εκείνη με τη σειρά της από φλεγμονές που σχετίζονται με την πάροδο του χρόνου, όπως η αρθρίτιδα και ο καταρράκτης.

               Σπανάκι + Μύρτιλλα

               Αν και στην ελληνική κουζίνα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, ο συγκεκριμένος συνδυασμός μας παρέχει ένα δίχτυ ασφαλείας όταν καταναλώνεται σε μορφή smoothie. Τα μύρτιλλα, όπως όλα τα μούρα, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τους μυϊκούς πόνους σε όσους γυμνάζονται τακτικά. Το σπανάκι (και πιο συγκεκριμένα το νιτρικό άλας που αυτό περιέχει) προσφέρει καλύτερη οξυγόνωση και κυκλοφορία του αίματος ενόσω γυμναζόμαστε.

               Φακές + Λεμόνι

               Ένας κίνδυνος με τον οποίο συχνά έρχονται οι γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση είναι η σιδηροπενική αναιμία που είναι αποτέλεσμα φλεγμονής που περιορίζει την ποσότητα του σιδήρου στο σώμα. Οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια μεν σε σίδηρο και, καταναλώνοντας τα με εσπεριδοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου που τα όσπρια περιέχουν.

               Γλυκοπατάτα + Πιπέρι Cayenne

               Γενικότερα η προσθήκη Cayenne σε τροφές πορτοκαλί απόχρωσης και πλούσιων σε Β-καροτίνη, όπως η γλυκοπατάτα, αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης Α από τον οργανισμό. Η βιταμίνη Α αποδεδειγμένα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών που σχετίζονται με δερματικές παθήσεις, όπως η διαβόητη ακμή.

               Βατόμουρα + Σταφύλια

               Εξαιρετικό σνακ για τις “γλυκολιγούρες” και σαφώς ωφέλιμο μια που και οι δύο καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά. Τα βατόμουρα περιέχουν ελλαγικό οξύ το οποίο αλληλεπιδρά με την κουερσετίνη των σταφυλιών. Αποτέλεσμα; Extra προστασία από φλεγμονές συνδεδεμένες με καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση αλλά ακόμη και τον καρκίνο των πνευμόνων.

               Αμύγδαλα + Κεφίρ

               Όπως το γιαούρτι, έτσι και το κεφίρ είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για το πεπτικό σύστημα και τη λειτουργία του εντέρου προβιοτικά. Όταν στο σνακ προστίθεται και οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων, οι οποίες “θρέφουν” τις καλλιέργειες των βακτηρίων που περιέχονται στο κεφίρ, θωρακίζουμε το έντερο από χρόνιες παθήσεις όπως τη νόσο του Crohn.

               Σκόρδο + Κρεμμύδι + Καστανό ρύζι

               Το σκόρδο και το κρεμμύδι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της μυρωδιάς που απελευθερώνουν, όμως δημιουργούν έναν διατροφικό θησαυρό όταν συνδυάζονται με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το ρύζι και τα μακαρόνια. Ο λόγος; Αυξάνουν την απορρόφηση ψευδαργύρου από το σώμα, ο οποίος ψευδάργυρος προστατεύει από φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως αθηροσκλήρωση, νευροεκφυλιστικές νόσους, ακόμη και τον καρκίνο.

               Αν αυτό το άρθρο σας πετυχαίνει στο ερώτημα “τι να μαγειρέψω σήμερα;” Τότε νομίζω πως οι παραπάνω συνδυασμοί μπορούν να κινήσουν μερικές ιδέες, τι λέτε κι εσείς;

You may also like