Διεθνής Αμνηστία, Μακάρτνεϊ και Χοντορκόφσκι στηρίζουν τις Pussy Riot

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία επέδωσε στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ένα κείμενο συμπαράστασης στο γυναικείο συγκρότημα Pussy Riot που δικάζεται για μια «πανκ προσευχή» στον Καθεδρικό της Μόσχας, την ίδια ώρα που ο Πολ Μακάρτνεϊ έστελνε στις Ρωσίδες μουσικούς μια επιστολή στην οποία τους εκφράζει την υποστήριξή του. Ταυτόχρονα, ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι καταγγέλλει πολιτική δίωξη του συγκροτήματος με στόχο να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση.

Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας έριξε το κείμενο συμπαράστασης -που συνοδεύεται από 10.000 υπογραφές- μέσα από τις κλειστές γρίλιες του κτιρίου της ρωσικής πρεσβείας, υπό το βλέμμα των Βρετανών αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και τρεις νεαρές γυναίκες ντυμένες σαν τις Pussy Riot, αλυσοδεμένες και φιμωμένες.

Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας δεν δέχονταν να παραλάβουν το κείμενο παρά μόνο αν το παρέδιδε κάποιος που δεν θα ήταν μεταμφιεσμένος.

Ο Πολ Μακάρτνεϊ, στην επιστολή του προς τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος, διαβεβαιώνει ότι «ο ίδιος και πολλοί άλλοι που πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους» για να στηρίξουν τις τρεις μουσικούς, αλλά και «την ιδέα της καλλιτεχνικής ελευθερίας».

Την υποστήριξή τους προς τις Pussy Riot έχουν εκφράσει πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, όπως η Μαντόνα, ο Στινγκ και η Γιόκο Όνο, η χήρα του Τζον Λένον.

Την ίδια στιγμή, ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε ελβετική εφημερίδα ότι η δίωξη του συγκροτήματος είναι μια «πολιτική» πράξη που έχει ως στόχο να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση.

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πολιτική δίκη. Ο στόχος είναι να δοθεί ένα μάθημα στους επικριτές του καθεστώτος [του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν]» δήλωσε.

Ο Χοντορκόφσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι στην υπόθεση αυτή «οι εντολές έρχονταν από ψηλά» και ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι ήδη ειλημμένη. «Το δικαστήριο απλώς θα επικυρώσει μια απόφαση που γράφηκε κάπου αλλού -στην εισαγγελία ή σε κάποιο άλλο κρατικό θεσμό» υπογράμμισε.

Τα τρία μέλη του συγκροτήματος κατηγορούνται για «χουλιγκανισμό» και «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους» επειδή στις 21 Φεβρουαρίου τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» μέσα στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος, στη Μόσχα, ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας για την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Πηγή: http://news.in.gr , με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

You may also like