Έχω αρχίσει να φοβάμαι. Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής «Ένωσης» βρισκόμαστε στο έλεος μιας ανήθικης πολιτικής που εφαρμόζουν πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων με τη συνδρομή εμπόρων και μεσολαβητών. Ο λόγος πηγάζει από τη βουλιμία για περισσότερα κέρδη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρώμε τροφές που στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία.
Το τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με τους αλογίσιους κιμάδες, που αναστάτωσε όλη την Ευρώπη και αποκαλύφθηκε στην Μεγάλη Βρετανία επηρέασε και τη χώρα μας. Το σοκ ήταν μεγάλο: Μοσχαρίσιο κρέας που τελικά χλιμίντριζε…. Και έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα που ξεκίνησε από τις τρελές αγελάδες και τη θανατηφόρο αρρώστια που μετέδιδαν και συνέχισε με χοιρινά γεμάτα διοξίνες και τη νόσο των πουλερικών.
Όλα αυτά έχουν σαν κοινό παρονομαστή τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μεγιστοποίηση των κερδών με τελευταία έννοια την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες και κάθε είδους απάτη επιστρατεύονται για να έρθουν οι μαζικές πωλήσεις.
Στο τελευταίο σκάνδαλο οι κιμαδοπαρασκευές έρχονταν στη αγορά ως μοσχαρίσιες αλλά ήταν αλογίσιες ή με μεγάλο ποσοστό πρόσμειξης με αλογίσιο κρέας. Και ο λόγος ήταν ένας και μοναδικός: το αλογίσιο κρέας είναι 3-4 φορές πιο φθηνό απ ότι το μοσχαρίσιο. Και κανείς δεν είναι σε θέση να πει ποιας ακριβώς ποιότητας ήταν οι χιλιάδες τόνοι κρέατος που καταναλώσαμε. Ήταν άλογα φάρμας ή παραεμπορίου? Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό του παραλόγου το πιο επικίνδυνο για τον τελικό καταναλωτή είναι μια ουσία, θανατηφόρος για τον άνθρωπο, η φαινυβουλταζόνη. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα νόστιμα κεφτεδάκια περιείχαν, πέραν του ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και του μοσχοβολιστού δυόσμου, και δόσεις από το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει επιπτώσεις στη υγεία μας.
Η πανίσχυρη αυτή βιομηχανία τροφίμων όλο και περισσότερο καταπατά νόμους και κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Ευρώπη και που υποτίθεται μας προστατεύουν! Σνομπάρει στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και δικλίδες ασφαλείας.
Και όμως έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη να αποτρέψουμε και να τιμωρήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη όλους αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας. Να μην έχουμε «κοντή» θύμηση και να μην ξαναγοράσουμε ΠΟΤΕ τέτοιου είδους σκευάσματα… Να αγοράζουμε από πιο μικρούς παραγωγούς που έχουν ταυτότητα και ονοματεπώνυμο.
2 comments
Αδυνατώ να καταλάβω τι έχει συγκινήσει περισσότερο την κοινή γνώμη:
1) Το γεγονός ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας;
2) Το ότι πρόκειται για κρέας αλόγου και όχι αιγοπροβάτων ή βοοειδών;
Πόσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στα σφαγεία ιπποειδών; Πόσοι γνωρίζουν τις πρακτικές που υφίστανται στην Ελλάδα και τα παράνομα σφαγεία ιπποειδών λόγω της απαγόρευσης σφαγιασμού ιπποειδών;
Πόσοι έχουν επίγνωση τι εστί βιομηχανία γαλακτοκομικών και βιομηχανία κρέατος; Πού ζει ο κόσμος;
Δυστυχώς δεν μπόρουμε να έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι γίνεται ακόμα και στη βιομηχανία γαλακτοκομικών, πόσο μάλλον στην επεξεργασία του κρέατος. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι πράγματι ελλειπής και γι αυτό το λόγο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχουμε στη λίστα μας συγκεκριμένους προμηθευτές που έχουμε αναπτύξει μαζί τους και μια πιο προσωπική σχέση.
Πάντως πιστεύω πως αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της δημόσιας υγείας…
Comments are closed.