Εκθεση ζωγραφικής : “Νερό Γη Ουρανός” από την Ιωάννα Κωνσταντίνου

3

Αύριο βράδυ, 2 Οκτωβρίου, μετά τις 7:30 μ.μ, εγκαινιάζεται στη γκαλερί ASTRA η έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Κωνσταντίνου με τίτλο:”Νερό Γη Ουρανός”. Η Φύση είναι το κεντρικό θέμα της δουλειάς που παρουσιάζεται  από την μέρα των εγκαινίων μέχρι και την 24η Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μεταφορά σε καμβά των εμπειριών της καλλιτέχνιδος από τη Φύση όπως τη βίωσε  τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο ορεινό ηπειρωτικό τοπίο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή της Ιωάννας Κωνσταντίνου στον κατάλογο των έργων της….

…..Οι αναζητήσεις μου δεν εστιάστηκαν ποτέ στην ανθρώπινη φιγούρα, παρά τη γοητευτική φόρμα της και το συναίσθημα που μπορούσε να μεταδίδει στο θεατή. […] Εκείνο το αγαθό που για μένα αξίζει να τιμηθεί σήμερα είναι η αμόλυντη Φύση, η ξεχασμένη από τους πολλούς, η Φύση που μας τροφοδοτεί με ζωντάνια και δύναμη, που προκαλεί δέος και ερωτηματικά αναπάντητα. Επί δεκαπέντε χρόνια τώρα, έχω την τύχη να επισκέπτομαι συστηματικά το ορεινό τοπίο των Τζουμέρκων. Όπου το νερό, το δάσος, τα βράχια και ο ουρανός σε καθηλώνουν.[…]

Αρχικά θαύμαζα τις απίθανες λεπτομέρειες των απλούστερων κόκκινων λουλουδιών, τα οποία ξεπετάγονταν κάθε Άνοιξη από τη γη και τα βράχια.Μετά με συνεπήρε η αυστηρότητα του δάσους, τα παιχνίδια του φωτός ανάμεσα στα φυλλώματα και, τέλος, το νερό που κυλούσε παντού, στις χαράδρες και τα θεόρατα βράχια.

4Αυτή τη σειρά έχουν και τα έργα που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση. Πρώτα ξεπήδησαν από μέσα μου οι εικόνες των κόκκινων λουλουδιών, έπειτα εκείνες του δάσους, και συμπληρώθηκαν με τις εικόνες του νερού. Από την πολύχρονη επαφή μου με το χειροποίητο χαρτί, βγήκαν και οι υδατογραφίες, που αποδίδουν άλλοτε πιο συγκεκριμένα και άλλοτε πιο αόριστα τις ίδιες εικόνες, στις οποίες αξιοποιώ την απεριόριστη διαφάνεια που μπορεί να δημιουργεί το νερό με το χρώμα στο χαρτί.

 

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο:

Η Ιωάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε αρχικά διακόσμηση  εσωτερικών χώρων στη Σχολή Δοξιάδη. Αμέσως μετά φοίτησε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Μόραλη και του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το 1981, με τετραετή υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές της στην ιστορία της τέχνης και στη συντήρηση έργων τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, απ’όπου αποφοίτησε με ειδίκευση στη συντήρηση έργων τέχνης σε χαρτί.

INVITATIONΕργάστηκε επί μία δεκαετία στον τομέα συντήρησης χαρτιού και περγαμηνής. Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ οργάνωσε και διεύθυνε για τέσσερα χρόνια το Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου εξέδωσε και το βιβλίο Το χερόγραφο, το βιβλίο, τα ιστορικά αρχεία (1988). Συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΠΘ, το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, το Πολεμικό Μουσείο, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου και με άλλα ιδρύματα.

Μετά το αρχικό ξεκίνημά της στη Γαλλία με ομαδικές και μία ατομική έκθεση, είναι η πρώτη φορά που εκθέτει δουλειά της στην Αθήνα.

Ωράριο: Tρίτη – Παρασκευή: 11:00 – 13:00 και 18:00-21:00
Σάββατο: 11:00- 14:00

You may also like