Εσείς… πώς ακριβώς κοιμάστε;

Τι λέει η στάση του ύπνου για την υγεία μας.

Η ώρα που λέμε στον εαυτό μας “ώρα για νάνι!“ είναι ίσως εκείνη για την οποία αδημονούμε προκειμένου να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας για την επόμενη μέρα. Σε αυτό, όμως, ιδιαίτερο ρόλο παίζει κι η στάση του σώματός μας ενόσω κοιμόμαστε, μια που αυτή μπορεί να το ωφελήσει ή να το επιβαρύνει. Ας δούμε, λοιπόν, τα θετικά αλλά και τα αρνητικά σημεία κάθε θέσης.

01 Ξαπλωμένοι ανάσκελα. Αυτή η στάση είναι ό,τι πρέπει για να ισορροπήσουμε το βάρος μας, να διατηρηθούν τα όργανά μας στη σωστή θέση, ενώ επίσης μας προστατεύει από πόνους στη μέση και τον αυχένα. Καλό, όμως, είναι να βάζουμε κάτω από τα γόνατα κι ένα μαξιλάρι για να έχουμε σωστά ευθυγραμμισμένη την πλάτη.

Αν ροχαλίζουμε, καλύτερο είναι να ξαπλώνουμε στο πλάι, καθώς η ύπτια θέση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

02 Ξαπλωμένοι στο πλάι. Η εμβρυική στάση με τα γόνατα λυγισμένα κι ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας ( όπως στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου) βοηθά στην αποφόρτιση της πλάτης. Σε αυτή τη θέση είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το μαξιλάρι στο κεφάλι έτσι ώστε αυτό να μην “πέφτει” κι έτσι να μην επηρεάζεται η σπονδυλική στήλη. Επίσης, αν ξαπλώνουμε στην αριστερή πλευρά μειώνονται οι καούρες στο στήθος.

Η συγκεκριμένη στάση δεν έχει αρνητικά σημεία, καθώς εξυπηρετεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

  03 Ξαπλωμένοι μπρούμυτα. Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από πόνους στη μέση, η πρόσθια στάση στον ύπνο μπορεί να ανακουφίσει την πίεση ανάμεσα στους σπονδύλους. Όσοι, μάλιστα, κάνουν yoga, αναγνωρίζουν αμέσως τα οφέλη λόγω της Στάσης της Κόμπρα – υπό την προϋπόθεση πως χρησιμοποιούμε πολλά μαξιλάρια.

Το να ξαπλώνουμε μπρούμυτα, όμως, ενέχει και περισσότερους κινδύνους, καθώς έτσι ισιώνει η φυσική καμπύλη της μέσης. Επίσης το κεφάλι είναι αναγκαστικά στραμμένο προς μία πλευρά, πράγμα που διαταράσσει τη σωστή στάση της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η θέση προκαλεί επίσης περιττή πίεση στα νεύρα, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε μουδιασμένοι και με την αίσθηση τσιμπημάτων.

Αν και είναι αλήθεια πως είναι δύσκολο να αλλάξουν κάποιες συνήθειες, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως θα ήταν καλό να αναθεωρήσουμε!

You may also like