Εσείς φάγατε τα σπαράγγια σας σήμερα;

Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία της προσεγμένης διατροφής, είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε και την εποχικότητα, ιδίως των φρούτων και των λαχανικών. Ένα από τα λαχανικά που είναι στα “high” τους αυτήν την περίοδο είναι και τα σπαράγγια. Κι αυτά τα μικροκαμωμένα “κοτσανάκια” κρύβουν πολλά περισσότερα από όσα φανταζόμαστε – κι είναι πολύτιμα αυτά που κρύβουν!

               Ποια είναι η διατροφική αξία των σπαραγγιών;

Περίπου 90 γραμμάρια σπαράγγια έχουν μόλις 20 θερμίδες. Όμως προσφέρουν έναν θησαυρό θρεπτικών στοιχείων, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Κ, C και Ε, φολικό οξύ, κάλιο και φώσφορο…Καθώς και μικρότερες ποσότητες σε σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, όπως η ριβοφλαβίνη. Κάθε ένα από αυτά παίζει το δικό του ρόλο στη συνολική μας υγεία. Όμως αξίζει εδώ να αναφέρουμε τη συμβολή της βιταμίνης Κ στο καρδιαγγειακό μας σύστημα μειώνοντας το ρίσκο θρόμβων, αλλά και του φολικού οξέος τόσο στη διάθεσή μας όσο και στις εξέλιξη μίας κύησης.

               01 Βελτιώνουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή μας και τα σπαράγγια τις προσφέρουν απλόχερα. Συγκεκριμένα, τα σπαράγγια περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, διασφαλίζοντας την ομαλή κινητικότητα του εντέρου. Μία μικρή ποσότητα διαλυτών ινών που μετατρέπονται σε νερό μειώνουν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, αυτές οι διαλυτές ίνες διατηρούν τον πληθυσμό των βακτηρίων του εντέρου…Με αποτέλεσμα να επωφελείται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αυξάνεται η παραγωγή βιταμινών Β12 και Κ2.

               02 Είναι μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Έχουμε πει αρκετές φορές πόσο συμβάλλουν τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα τρόφιμα ενάντια στη γήρανση, τις χρόνιες φλεγμονές αλλά κι ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο καρκίνος. Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και C όπως και σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Ειδικά τα φλαβονοειδή θωρακίζουν την υγεία του καρδιαγγειακού. Εξισορροπούν την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τις φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε έμφραγμα. Παράλληλα, το μωβ σπαράγγι περιέχει ανθοκυανίνη…Η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στις φλεγμονές που σχετίζονται με καρδιοπάθειες.

               03 Εγγυώνται την ομαλή διαδρομή της εγκυμοσύνης.

Κάθε γυναίκα θέλει να κάνει το καλύτερο προκειμένου ο ερχομός του μωρού της να δρομολογηθεί σωστά κυρίως μέσω των συνηθειών της και, πιο συγκεκριμένα, της διατροφής της. Όπως προαναφέραμε, τα σπαράγγια μας προσφέρουν φολικό οξύ ή αλλιώς βιταμίνη Β9, το οποίο αυξάνει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA Αυτά παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, μειώνουν των κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών της σπονδυλικών στήλης… Όπως η δισχιδής ράχη (spinabifida), που μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω επιπλοκές.

               04 Συμβάλλουν στην απώλεια περιττού βάρους.

 Αν κι ακόμη διεξάγονται έρευνες προκειμένου να στηριχθεί αυτή η θεωρία, τα σπαράγγια έχουν ιδιότητες που δίνουν ισχυρότερο βήμα επιβεβαίωσης. Τόσο η χαμηλή τους θερμιδική αξία όσο και η υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 94%) είναι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους αλλά και στην απώλεια κιλών. Και βέβαια, οι φυτικές ίνες τους είναι ένας ακόμη σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

               Αν ακόμη αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εντάξετε τα σπαράγγια στη διατροφή σας, μην ανησυχείτε! Πρόκειται για ένα από τα πιο προσιτά οικονομικά λαχανικά-πασπαρτού, και μπορούμε να τα σωτάρουμε, να τα βράσουμε, να τα ψήσουμε και να τα μαγειρέψουμε στον ατμό. Είτε τα σερβίρουμε ως συνοδευτικό για τα πιάτα μας, είτε τα απολαύσουμε σε σαλάτες, ζυμαρικά ή σε ομελέτες, τα σπαράγγια μπορούν να γίνουν σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του εβδομαδιαίου μας προγράμματος για τα οικογενειακά γεύματα και τα σνακ μας!

               Πηγή: Healthline

Featured image: unsplash.com/@lifecreated

You may also like