Εφυγε ο “γητευτής” του μύθου και της πραγματικότητας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Gabriel-García-MárquezΣύμφωνα με το Associated Press, ο σπουδαίος Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ, στο σπίτι του στην Πόλη του Μεξικού…

Σε ηλικία 87 ετών ένας εκ των σπουδαιότερων συγγραφέων και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι σκορπώντας θλίψη σε όλον τον πλανήτη.Γεννημένος στις 6 Μαρτίου του 1927 στο χωριό Αρακατάκα, ο Μάρκες ξεκίνησε το 1947 σε ηλικία 20 ετών να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά.

Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα «Η Τρίτη Παραίτηση».
Το 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», το οποίο έμελλε να τον καθιερώσει ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας, μεταφράστηκε σε περισσότερες απο 30 γλώσσες και το 1982 ήρθε η ώρα της επιβράβευσης, αφού του δόθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Χιλιανός ποιητής Pablo Neruda είχε περιγράψει το συγκεκριμένο βιβλίο ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ισπανικής γλώσσας μετά τον “Δον Κιχώτη” του Θερβάντες.

Το 1984 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε, μάλιστα, σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

gabriel-garcia-marquezΣτα μυθιστορήματα, στις νουβέλες και στα διηγήματα του, ο Márquez έγραφε για τον έρωτα, τη μοναξιά, το θάνατο και την εξουσία. Σύμφωνα με τους κριτικούς λογοτεχνίας τα “Εκατό Χρόνια Μοναξιάς” (1967), «Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη» (1975) και «Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας” (1985) θεωρούνται τα αριστουργήματά του.
«Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς -οραματιστές του – και έναν από τους αγαπημένους μου από την εποχή που ήμουν νέος,” δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, αποκαλώντας τον ως ” εκπρόσωπο και φωνή των ανθρώπων της Αμερικής.”

Άλλα έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι:
Τα νεκρά φύλλα-1955
Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει-1961
Η κακιά ώρα-1962
Η κηδεία της Μεγάλης Μάμα-1962
Εκατό χρόνια μοναξιάς-1967
Το φθινόπωρο του Πατριάρχη-1975
Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου-1981
Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας-1985
Η περιπέτεια του Μιγκέλ Λιττίν, λαθραίου στη Χιλή-1986
Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του-1989
Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα-1992
Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων-1994
Η είδηση μιας απαγωγής-1996

You may also like