ΗΠΑ: Εκθεση κόλαφος για χρήση αναβολικών από τον Lance Armstrong

Ο Λανς Αρμστρονγκ, ένας θρύλος του αμερικανικού αθλητισμού και επτά φορές νικητής του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, ήταν μέρος του πιο «εξελιγμένου, επαγγελματικού και επιτυχημένου προγράμματος ντόπινγκ» που έχουν γνωρίσει τα σπορ στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της χώρας (USADA), δημοσιεύοντας περισσότερες από 1.000 σελίδες με στοιχεία για την υπόθεση.

H έκθεση, σύμφωνα με τη USADA, παρέχει «άμεσες αποδείξεις, – πληρωμές, emails, επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων – που επιβεβαιώνουν τη χρήση, κατοχή και διανομή φαρμάκων από τον Λανς Αρμστρονγκ».

Ο δικηγόρος του Aρμστρονγκ, Τιμ Χέρμαν απέρριψε την έκθεση υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μονόπλευρη έρευνα. Δήλωσε δε πως πρόκειται για ένα «χρηματοδοτημένο από το κράτος “κυνήγι μαγισσών”» με στόχο τον επτά φορές νικητή του Γύρου της Γαλλίας, ο οποίος επί χρόνια αρνείται κάθε σχέση με αναβολικά.

Ωστόσο η USADA, στην έκθεσή της, επικαλείται τις μαρτυρίες άλλων 11 ποδηλατών, οι οποίοι παραδέχονται την εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στην αμερικανική ομάδα ποδηλασίας. Μεταξύ αυτών είναι και ο Τζορτζ Χίνκαπι, φίλος και συναθλητής του Αρμστρονγκ.

Στο 202 σελίδων πόρισμά της η USADA υποστηρίζει πως ο Αρμστρονγκ έχει πει ψέματα ότι έχει περάσει περισσότερους από 500 ελέγχους στη διάρκεια της καριέρας του. «Ο αριθμός των ελέγχων είναι σημαντικά μικρότερος από αυτούς που υποστηρίζει ο Λανς Αρμστρονγκ και οι δικηγόροι του» γράφει το πόρισμα.

Η USADA δεν υποστηρίζει πάντως, ότι ο 41χρονος Τεξανός βρέθηκε ποτέ θετικός σε κάποιον από τους έστω και λιγότερους ελέγχους. Παρ’ ολ’ αυτά επικαλείται μαρτυρίες συναθλητών του σχετικά με το πώς οι προπονητές και οι υπεύθυνοι της ομάδας γνώριζαν εκ των προτέρων πότε θα γίνονταν οι «αιφνιδιαστικοί» έλεγχοι. Αλλοι ποδηλάτες εξηγούν πώς είχαν μάθει να ξεγελούν τους ελέγχους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατάθεση του Τζορτζ Χίνκαπι, ο οποίος υπήρξε ο ποδηλάτης που βοήθησε τον Αρμστρονγκ και στις επτά νίκες του στον Γύρο της Γαλλίας. Ο 39χρονος Νεοϋορκέζος εμφανίζεται να δηλώνει πως γνώριζε ότι ο Αρμστρονγκ έκανε εκτεταμένη χρήση του EPO, της ορμόνης ερυθροποιιτίνης, η οποία αυξάνει τον όγκο των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Επίσης καταγγέλλει πως ο Αρμστρονγκ έκανε και συχνά μεταγγίσεις αίματος και ότι αποσύρθηκε από τον Γύρο της Γαλλίας το 2000 ακριβώς για να αποφύγει να βρεθεί θετικός σε έλεγχο.

Η αποκαθήλωση ενός γνήσιου αμερικανού ήρωα

Η έκθεση έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ, καθώς ο Αρμστρονγκ υπήρξε ένας «γνήσιος αμερικανός ήρωας»: κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο, επέστρεψε και κέρδισε τίτλους, είναι πατέρας πέντε παιδιών. Η εκστρατεία του «Livestrong» με τα βραχιολάκια για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη μάχη εναντίον του καρκίνου, είχε απήχηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο ίδιος σε σχόλιό του στο twitter το βράδυ της Τετάρτης έγραψε: «Τι κάνω απόψε; Ανεπηρέαστος, κάθομαι με την οικογένειά μου και σκέφτομαι “αυτό”», παραπέμποντας στην ιστοσελίδα με τις εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του Ιδρύματος Λανς Αρμστρονγκ.

Πολλοί ωστόσο Αμερικανοί, τώρα εμφανίζονται να παραδέχονται ότι τα στοιχεία της USADA αποδεικνύουν ότι η ιστορία του Αρμστρονγκ, στο αθλητικό της σκέλος, ήταν «πολύ καλή για να είναι αληθινή»…

Πηγή: http://www.tanea.gr

You may also like