Η Αθήνα υποδέχτηκε το τρένο “Connecting Europe Express”

Κατά το διάρκειας ενός μήνα ταξίδι του, το ειδικό ευρωπαϊκό τρένο θα κάνει στάση σε πάνω από 100 πόλεις και κωμοπόλεις 26 χωρών ανά την Ευρώπη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων 2021.

Η αμαξοστοιχία Connecting Europe Express είναι μία από τις κύριες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων 2021. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολυάριθμα οφέλη των σιδηροδρομικών μεταφορών τόσο επιβατών όσο και εμπορευμάτων. Συμβάλλει επίσης στο γενικό στόχο της ΕΕ, ο οποίος τέθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Συνίσταται στην ενθάρρυνση μιας «στροφής προς τις σιδηροδρομικές μεταφορές» σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να απαλλαγούν οι μεταφορικές ροές από τις ανθρακούχες εκπομπές και να ενισχυθεί η βιώσιμη κινητικότητα. Η σημασία της εδαφικής διάστασης της πρωτοβουλίας υπογραμμίστηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών Adina Valean. Σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) Απόστολο Τζιτζικώστα, προσκαλούσε όλα τα μέλη της ΕτΠ να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και να επισκεφθούν την αμαξοστοιχία σε έναν από τους προορισμούς της. Η αμαξοστοιχία αφίχθη προχτές το βράδυ στην Αθήνα και αναχώρησε ήδη για να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι.

Ο σιδηρόδρομος αποτελεί μία από τις πιο βιώσιμες μορφές μεταφορών

Η επέκτασή του σε όλη την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το 2021 ανακηρύχθηκε επισήμως Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων. Στις 9 Μαϊου, Ηημέρα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη διαδρομή και τους προορισμούς της αμαξοστοιχίας Connecting Europe Express. Η έξι βαγονιών αμαξοστοιχία ξεκίνησε από τη Λισαβόνα στις 2 Σεπτεμβρίου. Θα διασχίσει περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις σε 23 κράτη μέλη και τρεις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Τελικός προορισμός το Παρίσι, στις 7 Οκτωβρίου. Οι σιδηροδρομικές εταιρίες διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ συνεργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της 36ήμερης μοναδικής σιδηροδρομικής διαδρομής.

«To Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021 εορτάζεται σε μία ιδανική χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας είναι κάθε μέρα ολοένα και πιο εμφανείς. Η αμαξοστοιχία Connecting Europe Express αναδεικνύει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τα πλεονεκτήματα του σιδηρόδρομου. Πρόκειται για το κατεξοχήν μέσο μεταφοράς που είναι συμβατό με τους περιβαλλοντικούς στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία….Πάντα αναφορικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

 Κώστας Μπακογιάννης , Δήμαρχος Αθηναίων,

Η Επιτροπή των Περιφερειών και η επιτροπή Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER) της συμμετέχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων 2021. Διοργανώνουν πολυάριθμες τοπικές εκδηλώσεις μαζί με τα μέλη της ΕτΠ σε όλη την ΕΕ. Στόχος να αναδείξουν τα οφέλη του σιδηροδρόμου τόσο για την απαλλαγή των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας όσο και για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Photo source: European Commission

You may also like