Αντίστροφες προβολές: πώς να εκτελούμε σωστά την άσκηση

Σε κάθε workout session ή κινητοποίηση των γλουτιαίων και των μηριαίων είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του συνόλου των μυών του κάτω τμήματος του σώματος. Το επιθυμητό αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο εφικτό όταν υπάρχει η εναλλαγή. Επομένως δεν πρέπει να διστάζουμε να δημιουργούμε μία ποικιλία ασκήσεων αλλά και με παραλλαγές τους. Οι προβολές (lunges) είναι μία εξαιρετική άσκηση για αυτές τις ομάδες μυών… Ενώ ακόμη πιο αποτελεσματική είναι κι η παραλλαγή των αντίστροφών προβολών. Όπως ισχύει με κάθε άσκηση, έτσι κι η αξία των προβολών στην προπόνησή μας καθορίζεται από τη σωστή εκτέλεσή τους. Οπότε…

               … ας δούμε πώς γίνεται σωστά!

               Στεκόμαστε όρθιοι κρατώντας (προαιρετικά) ένα βαράκι στο αριστερό μας χέρι . Για κάποιον που δεν έχει εκτελέσει στο παρελθόν την άσκηση, κάτι που θα βοηθήσει είναι να έχει τα χέρια στη μέση αντί να κρατάει το βάρος. Τα πόδια μας είναι σε έκταση ίση με των γοφών, ενώ το αριστερό μας πόδι είναι ελαφρώς πιο πίσω από το δεξί. “Οδηγώντας” την κίνηση με τους γοφούς, λυγίζουμε τα γόνατα έως ότου το αριστερό να αγγίξει σχεδόν το έδαφος. (Σκεφτείτε την τελετή που χρίζουν κάποιον ιππότη! ) Έχουμε κατά νου τα γόνατα να σχηματίζουν ορθή γωνία. Αυτή είναι μία επανάληψη και συνεχίζουμε για περίπου 12 επαναλήψεις (ανάλογα την εξοικείωσή μας) κι αλλάζουμε πόδι.

               Για να γίνει ακόμη πιο σωστή η διαδικασία, φροντίζουμε κατά την κίνηση οι γοφοί να είναι σταθεροί (να μην περιστρέφονται, δηλαδή). Και να είναι ενεργοποιημένοι οι μύες του κορμού. Επίσης, για να μη διαταράσσεται κι ο κύκλος των αναπνοών, εκπνέουμε όταν κάνουμε την κίνηση του ποδιού προς τα πίσω κι εισπνέουμε όταν επανερχόμαστε στην όρθια θέση.

               Και τώρα, να γιατί πρέπει να δοκιμάσουμε την άσκηση!

               Σε σύγκριση με τις “παραδοσιακές” προβολές που ενεργοποιούν τους τετρακέφαλους , η αντίστροφη εκδοχή τους εστιάζει περισσότερο στους γλουτιαίους. Σαφώς κι η κίνηση υποστηρίζεται από τους τετρακέφαλους και τους μηριαίους…Αλλά προσφέρουν κυρίως αυτό. Επιπλέον, αυτή η παραλλαγή είναι λιγότερο επίπονη για τις αρθρώσεις των γονάτων. Την καθιστούν για όσους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή και βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης του σημείου. Αν, μάλιστα, εξοικειωθούμε ακόμη περισσότερο με την άσκηση, η προσθήκη βαρών την μετατρέπει σε μία άσκηση για όλο το σώμα στοχεύοντας και στα χέρια αλλά και τους κοιλιακούς. Και βεβαίως, κατ’ επέκταση αυτό βελτιώνει και την ισορροπία του σώματος διευκολύνοντας σημαντικά την κίνησή του όχι μόνο κατά την προπόνησή μας αλλά σε κάθε δραστηριότητά μας!

               Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να “παίξουμε” και με αυτήν την παραλλαγή;

               Πηγή: Mind Body Green

Featured image: unsplash.com/@anniespratt

You may also like