Η Μουσική στη ζωή των παιδιών

Στη σημερινή εποχή που η τεχνολογία κατακλύζει όποιο χρόνο έχει απομείνει από την μέρα μας, συχνά αναρωτιέμαι πως επιδρά όλο αυτό στην ζωή μας, πόσο μάλλον στις ζωές των παιδιών μας.

Αρκετές φορές σκέφτομαι, ως μαμά, ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα ασχολία ή χόμπι για τα παιδιά στη καθημερινότητά τους , κάτι που τους ενθουσίαζε αλλά και θα τα διασκέδαζε συγχρόνως. Κι εδώ έρχεται η μουσική…Έχετε αναρωτηθεί πως μπορεί να επιδρά η μουσική στην ανάπτυξη νοητικών ικανοτήτων των παιδιών;

Η πρώτη μορφή επικοινωνίας που χρησιμοποιούν από την εμβρυακή έως την προσχολική ηλικία και αργότερα στην εφηβεία είναι η γλώσσα αλλά και η μουσική. Τα παιδιά χρησιμοποιούν αυτές τις δύο «γλώσσες» για να συνδεθούν με το περιβάλλον τους αλλά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στον άνθρωπο και στις νοητικές ικανότητές του όπως η λεκτική μνήμη , η αριθμητική και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυξάνει το δείκτη νοημοσύνης (Joseph M.Piro , Chamito Ortiz). Τα μαθήματα πιάνου μπορούν να επηρεάσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης, λεξιλογίου  σε παιδιά δημοτικού.

Μελέτες από διαφορά πειράματα σε παιδιά που έχουν μουσική εκπαίδευση στην διάρκεια της εβδομάδας τους αποδεικνύουν ότι ξεπερνούν στις δυσκολίες γραφής και ανάγνωσης από τα παιδιά που δεν έχουν καθόλου. Επίσης βοηθάει στην απομνημόνευση λέξεων η μαθημάτων καθώς βελτιώνει την μνήμη και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο γιατί η μνήμη σχετίζεται με γενικές δεξιότητες νοημοσύνης.

Μετά από χρόνια, κατάλαβα γιατί οι γονείς μου το θεωρούσαν απαραίτητο να παρακολουθώ μαθήματα μουσικής κατά τη διάρκεια του δημοτικού ενώ η ίδια ήθελα απλά  να παίζω κυνηγητό με τους φίλους μου.

Σήμερα βέβαια έχω άλλη γνώμη διότι ανακάλυψα ότι η μουσική διδάσκεται για τρεις βασικούς λόγους… Από την μια πλευρά για ψυχαγωγία και παιδεία, από την άλλη  για εκμάθηση σωστής διαγωγής και πειθαρχίας και τέλος  την αισθητική καλλιέργεια της προσωπικότητας μας.

Οι τέχνες, η μουσική και τα γράμματα μας φέρνουν αρμονία προάγοντας το πνεύμα και την ψυχή. Οπότε, τα παιδιά μας σίγουρα χρειάζονται ένα τέτοιο οδηγό στην εποχή μας..

Κείμενο: Ρία Σπύρου

You may also like