Η πρώτη αγάπη είναι παντοτινή;

Μετά από σειρά μελετών, οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό κάποιοι ήδη γνωρίζουν: δεν ξεπερνάμε ποτέ την πρώτη μας αγάπη. Η πρώτη αγάπη μένει βαθιά χαραγμένη μέσα μας και στοιχειώνει τις επόμενες σχέσεις μας, σύμφωνα με τη μελέτη κορυφαίων βρετανών επιστημόνων με τίτλο “Μεταβαλλόμενες Σχέσεις”.

“Σε ένα ιδανικό κόσμο, θα ξυπνούσαμε κατευθείαν στη δεύτερη σχέση, χωρίς να έχουμε εμπειρία της πρώτης”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Μάλκολμ Μπρίνιν, επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών του πανεπιστημίου του Έσεξ που διεξήγαγε την έρευνα.

Το βασικό συμπέρασμα τους ήταν ότι η συναισθηματική ευφορία της πρώτης αγάπης μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στις επόμενες σχέσεις. Τα έντονα συναισθήματα που βιώνουμε στον πρώτο έρωτα, μας κάνουν να θέτουμε μη ρεαλιστικά πρότυπα σχέσης, με αποτέλεσμα να κρίνουμε αρνητικά τις επόμενες σχέσεις μας. “Το κλειδί της ευτυχίας είναι να έχει κανείς μια ορθολογική αντίληψη για το τί θέλει από μια σχέση και να μην προσπαθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, να ξαναζήσει την συγκίνηση και την ένταση της “πρώτης φοράς”, δήλωσε ο δρ. Μπρίνιν.

Από την άλλη όμως η καθηγήτρια ανθρωπολογίας Έλεν Φίσερ, του πανεπιστημίου Rutgers, υποστηρίζει ότι το να προσπαθεί κανείς να ξαναζήσει το αρχικό πάθος μιας σχέσης, συμβάλλει στη μακροημέρευση της σχέσης. Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, διαπίστωσε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στα ζευγάρια που έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο για πάνω από δύο δεκαετίες, είναι παρόμοια με την εγκεφαλική δραστηριότητα όσων έχουν σχέσης πάθους διάρκειας κάτω των έξι μηνών.

“Έχουν πλέον βρεθεί αναμφισβήτητα στοιχεία που δείχνουν ότι η ρομαντική αγάπη μπορεί να διαρκέσει. Φαίνεται πως η ρομαντική αγάπη δεν υπάρχει μόνο για να ενθαρρύνει το ξεκίνημα μίας σχέσης, αλλά και για να βελτιώνει τις μακρόχρονες σχέσεις”, σύμφωνα με τη Φίσερ.

Πηγή:http://www.oneman.gr

You may also like