Η σωματική αδράνεια είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα!


Aυτό υποστηρίζει έρευνα 33 επιστημόνων από διάφορες χώρες, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και σύμφωνα με την οποία η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας προκαλεί 5,3 εκατ. θανάτους ετησίως στον κόσμο, όσους δηλαδή και το κάπνισμα.
[quote_right]Η μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 10% θα μπορούσε -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο.[/quote_right]
Η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται αναγκαία για τους μυς, τα οστά, την καρδιά και άλλα ζωικά όργανα, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Όμως, σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να ασκούνται όλο και λιγότερο, καθώς περνάνε ολοένα περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους και στην τηλεόραση ή στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους.

Συγκεκριμένα, η έλλειψη άσκησης θεωρείται υπεύθυνη για το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.).

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει πια αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία.

Πηγή: http://www.protothema.gr

You may also like