Η υπερτιμημένη τελειότητα!

Υπάρχει μία κατηγορία ανθρώπων που είναι γνώστη στο εύρη κοινό ως «τελειομανείς», σίγουρα δεν είναι κάποια ασθένεια, όμως ίσως θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως τέτοια. Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι πάντα τέλειοι και να τα κάνουν όλα τελεία τείνουν να απογοητεύονται και να καταρρέουν όταν κάτι δεν γίνεται όπως ακριβώς το θέλουν. Μην ξεχνάτε επίσης τον ψυχαναγκασμό που κρύβεται πίσω από την ανάγκη για την τελειότητα. Σταματήστε λοιπόν να αναζητάτε ή να προσπαθείτε να επιτύχετε το ιδανικό, διότι απλά δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Alice Domar, οι γυναίκες που έχουν σαν στόχο τους την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους προσπαθούν να φτάσουν έναν ρεαλιστικό για εκείνες στόχο που όμως τους προκαλεί στρες, γιατί μέσα τους θα τις αφήσει να νιώθουν δυστυχείς και ανεκπλήρωτες, «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε αυτές τις μέρες, δεν έχει σημασία πόσα πολλά καλά πράγματα συμβαίνουν στη ζωή μας, αν κάτι δεν πηγαίνει καλά είναι σαν να επικρατεί ένα μεγάλο μηδενικό», λέει χαρακτηριστικά.

Όμως έχει κάποιους τρόπους να μας προτείνει ώστε να ξεφύγουμε από την τάση μας για την τόσο άπιαστη τελειότητα και να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε διαλέγοντας έναν πιο φυσιολογικό και ήρεμο τρόπο ζωής.

Ξεκινήστε λοιπόν κρατώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, σημειώστε τα πράγματα στη ζωή σας για τα όποια είσαστε ευγνώμονες, ακόμα και αν πρόκειται για ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, η Dr. Dormar λέει ότι «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό τείνουν να έχουν λιγότερο άγχος και αισθάνονται καλύτερα για τη ζωή τους».

Προκαλέστε τις αρνητικές σας σκέψεις. Τα πιο πολλά από τα αρνητικά πράγματα που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας είναι αναληθή και παράλογα. Συγκεκριμένα η ψυχολόγος επισημαίνει ότι «Αυτά που λέμε στον εαυτό μας είναι βασισμένα, είτε σε κάτι που κάποιος είπε για εμάς ή σε εμάς, είτε ακόμα χειροτέρα είναι ο φόβος που τον αφήνουμε να μας μιλάει ανεξέλεγκτα»

Δρ. Alice Domar

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους πιο τυχερούς από εσάς. Σε μία πιο ιδανική περίπτωση θα πρέπει να απαλλαγείτε από τις επικριτικές σας σκέψεις εντελώς. Αλλά αν συγκρίνεται τον εαυτό σας συνεχώς με του άλλους τότε θα καταλάβετε ότι σε σύγκριση με άλλους είσαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Είμαστε τόσο τυχεροί σε σχέση με τόσους πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» αρκεί μόνο να το καταλαβαίναμε.

You may also like