«Η χήρα του Πειραιά», της Φιλομήλας Λαπατά

           Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  Ξέρω πως έχω καιρό να σας προτείνω κάποιο αξιόλογο βιβλίο για να διαβάσετε και σας ζητώ συγνώμη γι’ αυτό. Δυστυχώς όμως, το τελευταίο διάστημα δεν είχα χρόνο για να καταφέρω να χαθώ έστω για λίγο στις σελίδες ενός καλού βιβλίου. Στάθηκα, όμως, τυχερή και πριν λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου η συνέχεια της ατμοσφαιρικής «Ξυπόλυτης των Αθηνών».

Η Λάουρα Αλφιέρι – Ρώμα αγάπησε τον Φίλιππο Ρώμα όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Όταν, όμως, εκείνος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, ο κόσμος της  όπως τον ήξερε και λάτρεψε,  η Λάουρα κατέρρευσε. Το σπίτι ήταν άδειο χωρίς εκείνον, οι νύχτες περνούσαν βασανιστικά. Κάθε στιγμή ήταν για εκείνη κόλαση καθώς παντού νόμιζε πως τον ένιωθε, τον άκουγε, ανάσαινε το άρωμά του. Σε μία προσπάθεια να νιώσει πως στέκεται στα πόδια της, μετακομίζει στον Πειραιά. Εκεί θα γνωρίσει ανθρώπους που θα τη βοηθήσουν να ανέβει  ξανά στην επιφάνεια και θα μάθει πως αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη για τη ζωή.

Μετά την «Ξυπόλητη των Αθηνών», η Φιλομήλα Λαπατά επιστρέφει μαζί με τη Λάουρα σε μία ιστορία αγάπης, ελπίδας κι ανθρωπιάς. Με χρονικό φόντο την Αθήνα και τον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα, η συγγραφέας καθώς αφηγείται ιστορία της πρωταγωνίστριας, ξεναγεί τον αναγνώστη σε μία εποχή όπου η Ελλάδα προσπαθεί να αφήσει το δικό της στίγμα εκείνη την περίοδο. Οι περιγραφές της Λαπατά είναι τόσο γλαφυρές που γεύσεις, ήχοι, μυρωδιές γίνονται πραγματικά αισθητές στον αναγνώστη κι έτσι η ιστορία της «Χήρας του Πειραιά» ξεδιπλώνεται ευχάριστα και τον κρατάει σε συνεχή εγρήγορση.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Γεννημένη στην Αθήνα κι έχοντας σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις, η πρώτη της επαφή με τη συγγραφή ήταν το 2002 με τις Φιλομήλα+..«Κόρες του Νερού», μία τριλογία η οποία ως κεντρικούς ήρωες είχε Έλληνες της διασποράς, από το τέλος του 18ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τις «Κόρες του Νερού» ακολούθησε το 2004 το «Lacryma Christi: Το δάκρυ του Χριστού» και το «Εις το όνομα της μητρός» το 2005. Το 2005 κερδίζει στην Ιταλία το Βραβείο «Citta di Bacoli» και το 2006 το Βραβείο «Premio Internationale per la Cultura». Το 2007 κυκλοφορούν οι «Επικίνδυνες Λέξεις», οι οποίες έχουν ένα σύνδεσμο με το «Εις το όνομα της μητρός» και το 2010 κυκλοφορεί η «Ξυπόλητη των Αθηνών». Χαρακτηριστικό είναι πως η συγγραφέας δε διστάζει να προσθέσει και προσωπικά βιώματα και η αισιοδοξία που διέπει τους επιλόγους των βιβλίων της.

Η «χήρα του Πειραιά», καθώς κι όλα της τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

You may also like