Θες να βελτιώσεις την εγκεφαλική λειτουργία; Πιες τσάι!

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικό Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αποκάλυψε ότι όσοι πίνουν τακτικά τσάι έχουν καλύτερα οργανωμένες περιοχές του εγκεφάλου –κι αυτό σχετίζεται με την υγιή γνωστική λειτουργία- σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν. Η ερευνητική ομάδα έκανε αυτήν την ανακάλυψη αφότου εξέτασε στοιχεία νευροεικόνων από 36 μεγαλύτερους ενήλικες.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την πρώτη απόδειξη θετικής συμβολής του να πίνεις τσάι στην εγκεφαλική δομή και ισχυρίζονται ότι το να πίνεις τσάι τακτικά έχει μία προστατευτική επίδραση ενάντια στην παρακμή της εγκεφαλικής οργάνωσης που σχετίζεται με την ηλικία»

Feng Lei , team leader από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής στο NUS Yong Loo Lin School of Medicine

«Πάρτε την αναλογία της κίνησης στον δρόμο σαν ένα παράδειγμα – Σκεφτείτε τις περιοχές του εγκεφάλου σαν προορισμούς, ενώ τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών σαν δρόμους. Όταν ένα οδικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο, η κίνηση των οχημάτων και των πεζών είναι πιο αποτελεσματική και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους. Με τον ίδιο τρόπο, όταν οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών περιοχών είναι πιο δομημένες, η επεξεργασία της πληροφορίας μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά»

«Έχουμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι αυτοί που έπιναν τσάι είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν. Τα τωρινά μας αποτελέσματα σχετικά με το εγκεφαλικό δίκτυο εμμέσως υποστηρίζουν τα προηγούμενα ευρήματά μας δείχνοντας ότι οι θετικές επιδράσεις του να πίνεις τακτικά τσάι είναι αποτέλεσμα βελτιωμένης εγκεφαλικής οργάνωσης που προέκυψε από την πρόληψη της διακοπής των συνδέσεων μέσα στις περιοχές»

Πηγή: Science Daily

Photo credits: Our food stories

You may also like