Ιπποφαές: Τα εντυπωσιακά διατροφικά του οφέλη

Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με πορτοκαλοκίτρινους καρπούς, ιδιαίτερα θρεπτικούς για τον ανθρώπινο οργανισμό, που του έχουν εξασφαλίσει μία θέση στη λίστα με τα superfoods. Ακριβώς λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, κυκλοφορεί πλέον στην αγορά σε μορφή μαρμελάδας, σαν πρόσθετο σε γιαούρτια και δημητριακά ή ακόμη και στην αποξηραμένη του μορφή, ώστε ο καθένας να μπορεί να το προσθέσει κατά βούληση στο δικό του γεύμα.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο διάσημες ευεργεσίες του.

Το ιπποφαές, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δυναμώνει τα κόκαλα κι ενισχύει την καλή υγεία του δέρματος. Η συγκεκριμένη βιταμίνη, επίσης, είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή του κολλαγόνου και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Η υψηλή αντιοξειδωτική του δράση το καθιστά ικανό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός του συμβάλλει στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου.

Το ιπποφαές προσφέρει καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασής μας.Έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν τη δημιουργία του καταρράκτη αλλά και να επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία (βιταμίνη Α, Β12, Ε,K, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο) και φλαβονοειδή (επικατίνη,κατεχίνη, γαλλοκατεχίνη, επιγαλλοκατεχίνη), που μπορούν να παρέχουν αντιαλλεργικές, σπασμολυτικές, διουρητικές, και άλλες ιδιότητες. Μάλιστα, ορισμένα φλαβονοειδή μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης κοινών ασθενειών, όπως είναι η γρίπη.

Κλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο National Center for Biotechnology Information και στην οποία συμμετείχαν σε 50 ασθενείς με κύρωση του ήπατος, έδειξε ότι το ιπποφαές μείωσε τη σοβαρότητα της ασθένειας στους 30 από αυτούς. Επομένως, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φάρμακο για την πρόληψη και τη θεραπεία της κύρωσης του ήπατος.

Το ιπποφαές μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ακόμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου, αφού το εκχύλισμά του, όπως αναφέρεται στο NCBI,έδειξε σε μελέτη να προστατεύει τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη και να αναστρέφει την εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από το ναρκωτικό «σκοπολαμίνη». H σκοπολαμίνη ή αλλιώς «Ανάσα του Διαβόλου» είναι ένα ναρκωτικό από την Κολομβία που λέγεται ότι αφαιρεί την ελεύθερη βούληση και σβήνει τη μνήμη των θυμάτων του.

You may also like