“Κάτι μου κρύβει… θα ελέγξω το κινητό του”

Είναι λογικό ενίοτε σε μία σχέση να αναρωτιέται κανείς για την εμπιστοσύνη προς τον/τη σύντροφό του, ειδικά σε μία μακροχρόνια σχέση. Όταν, όμως, αυτή η αίσθηση αβεβαιότητας δε λέει να εξαφανιστεί, συνδυαστικά ίσως και με μερικές συμπεριφορές που δε μπορείς να εξηγήσεις (αργεί να γυρίσει στο σπίτι συχνά το τελευταίο διάστημα, βγαίνει έξω ξαφνικά κ.ο.κ.), σίγουρα κάποια στιγμή έχεις ακούσει μία “διαολεμένη” φωνούλα που σε παρακινεί να πάρεις το κινητό του στην πρώτη ευκαιρία και να δεις τα μηνύματα, τα e-mails ή τη δραστηριότητά του στα social media. Θες να διαπιστώσεις αν και πόσο ειλικρινής είναι μαζί σου. Εν μέρει αυτή η ανάγκη είναι κατανοητή, εντούτοις η συγκεκριμένη κίνηση μαρτυρά περισσότερα για σένα παρά για εκείνον.

Κατ’ αρχήν, μήπως πρέπει να σκεφτείς τι είναι αυτό που μπορεί να σε οδηγήσει να κάνεις κάτι από το οποίο (προφανώς) δεν υπάρχει επιστροφή;

Μία πιθανότητα είναι να έχεις ήδη βιώσει στο παρελθόν πως έχεις εξαπατηθεί – με οποιονδήποτε τρόπο, από κάποιον άλλον πρώην σύντροφό σου. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να σου έχει προξενήσει ανασφάλεια για τον ίδιο σου τον εαυτό, με αποτέλεσμα να είσαι διαρκώς σ’ εγρήγορση και να “ακούς σειρήνες συναγερμού” ακόμη και στο παραμικρό – άργησε, για παράδειγμα, να γυρίσει από την έξοδο με τους φίλους του και δε σου τηλεφώνησε; “Κάτι τρέχει, κάτι μου κρύβει” θα σκεφτείς (κατά πάσα πιθανότητα) μέσα στην ταραχή σου. Αν έχεις ένα τέτοιο ιστορικό, τότε είναι πιθανό να νιώθεις η ίδια ανεπαρκής σε αυτή τη σχέση και ταυτόχρονα δυσκολεύεσαι να εδραιώσεις εμπιστοσύνη ανάμεσα σε σένα και το σύντροφό σου εξαιτίας των αμαρτιών των προηγούμενων που πέρασαν από τη ζωή σου. Έτσι, το επόμενο είναι να υπεραναλύεις κάθε του (μυστήρια;) κίνηση με αποκορύφωμα να νιώθεις πως θα ησυχάσεις μόνο αν επιβεβαιώσεις τις όποιες υποψίες σου. Ποιος νομίζεις πως είναι ο μόνος τρόπος; Τσεκάροντας το κινητό του.

Σε κάποιες περιπτωσεις μπορεί όντως αυτές οι υποψίες να έχουν βάση. Μπορεί όντως να έχει κάποιο μυστικό από σένα. Μπορεί όντως να είναι μία παράλληλη σχέση, δεν αποκλείεται, όμως, να είναι και κάτι άλλο προσωπικής φύσεως που δε θέλει, ακόμη ίσως, να το μοιραστεί μαζί σου – μοιάζω να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου εδώ, αλλά θα δεις πως έχω λόγο που το κάνω. Μπορεί όμως να έχει απλά μία χειριστική συμπεριφορά απέναντί σου, χρησιμοποιώντας αυτήν την ανασφάλειά σου προκειμένου να σε “ελέγχει” μέσω της ζήλειας και, να το πω απλά, για να σε έχει “δεδομένη” πως θα τον διεκδικήσεις no matter what. Αυτό εξυπακούεται πως θα σε κάνει να αμφισβητήσεις τη θέση σου σε αυτή τη σχέση, αλλά θα σε κάνει να αμφιβάλλεις και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Φυσικά, αυτή είναι μία σχέση την οποία καμία γυναίκα δε θα ήθελε.

Όταν, λοιπόν, η αμφιβολία κυκλοφορεί σα σαράκι και σε τρώει, ο πειρασμός του να πάρεις το κινητό του και να το ελέγξεις ενώ είναι στο ντους είναι μεγάλος. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οπότε, προτού ενδώσεις σε αυτόν τον πειρασμό, προσπάθησε πρώτα να εξακριβώσεις γιατί ακριβώς ταλαιπωρείσαι από αυτήν την ανασφάλεια. Είναι περασμένα βιώματα; Ο σύντροφός σου εκμεταλλεύεται αυτήν την αίσθηση; Ή μήπως έχεις αμφιβολίες για σένα την ίδια, φοβούμενη πως δεν κάνεις αρκετά, πως δεν είσαι η ίδια αρκετή γι’ αυτή τη σχέση; Μήπως σ’αυτό το τελευταίο ερώτημα κάνεις κάτι λάθος κι απλά δεν το βλέπεις; Και κυρίως, ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτή τη σχέση; Αν δε δώσεις απάντηση, τότε αυτή η ανασφάλεια θα σε καταδιώκει σε κάθε σου σχέση και, να το πω ωμά, δύσκολα θα είσαι ευτυχισμένη, ακόμη κι αν ο σύντροφός σου είναι απόλυτα ειλικρινής και σωστός απέναντί σου.

Εφόσον μπορέσεις και δώσεις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και προτού πάρεις όποιες αποφάσεις, θα πρέπει να κάνεις μία συζήτηση με το σύντροφό σου και να του μιλήσεις για το πώς νιώθεις και τι φοβάσαι. Η επικοινωνία είναι θεμελιώδης για την επιβίωση και την εξέλιξη της κάθε σχέσης, γι’ αυτό και πρέπει να του μιλήσεις κατά πρόσωπον, αντί να κινηθείς πίσω από την πλάτη του. Έτσι θα μπορέσετε και οι δύο να εξακριβώσετε τι ακριβώς ζητάτε από τη σχέση σας. Επίσης είναι το πιο τίμιο που μπορείς να κάνεις όχι απέναντί του μόνο, αλλά για σένα την ίδια. Επιπλέον, αν υποκύψεις και προτιμήσεις να ψάξεις το κινητό του, θα χάσεις το δικό σου δίκιο όταν έρθει η όποια αντιπαράθεση και, ειδικά αν είναι αθώος, θα έχει εκείνος κάθε δικαίωμα να χάσει τη δική του εμπιστοσύνη απέναντί σου – είδες που είχα λόγο που έκανα το δικηγόρο του διαβόλου;

Με λίγα λόγια; Αντί να ψάχνεις τρόπους να… χακάρεις το κινητό του (ή και τον υπολογιστή του) για να ανακουφίσεις τις ανασφάλειές σου, είναι πιο σωστό να εντοπίσεις πρώτα τη ρίζα τους κι έπειτα να χτίσεις τις σωστές βάσεις για να τις αποδιώξεις.

P.S.: Αγόρια, το ζήτημα αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε είναι σα δρόμος… διπλής κυκλοφορίας! Επιγραμματικά, η μέθοδος αυτή απευθύνεται και σε σας!

You may also like