“Καίγεσαι” από τη ζέστη; Πιες το νερό σου… αλλιώς!

To καλοκαίρι δεν έχει μόνο θάλασσα, ήλιο και διακοπές. Έχει και πολλή ζέστη. Κι ανεξάρτητα αν είμαστε ακριβώς δίπλα στο σημείο που σκάει το κύμα είτε παραμένουμε ακόμη στην πόλη, η αμεσότερη λύση να ανακουφιστούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών κι ιδίως νερού. Αν, όμως, θέλεις και κάτι παραπάνω από απλό νεράκι, σου προσφέρουμε μερικές ιδέες για να τους δώσεις ένα γευστικό twist με added bonus επιπλέον θρεπτικά συστατικά!

  • Πρόσθεσε φύλλα φρέσκου βασιλικού και φράουλες. Οι φράουλες είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C (απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα αλλά και την υγεία της επιδερμίδας μας) και μας εφοδιάζουν με φυτικές ίνες και μαγγάνιο. Το ίδιο ισχύει και για τον βασιλικό, ο οποίος επίσης μας προσφέρει και βιταμίνες Α και Κ.
  • Λίγο λεμόνι και ginger στο νερό θα κάνουν θαύματα! Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο για ισορροπημένη καρδιακή λειτουργία και βιταμίνη Β6 που μετατρέπει την τροφή σε “καύσιμο” aka ενέργεια. Η δε αντιοξειδωτική δράση του ginger προστατεύει το πεπτικό μας σύστημα.

Για να ωφεληθείς ακόμη περισσότερο από αυτές τις “παρεμβάσεις” καλό είναι να ανακατέψεις καλά τα υλικά και να αφήσεις την κανάτα ή το μπουκάλι με το νερό στο ψυγείο για μερικές ώρες. Όσο περισσότερο παραμένουν μέσα στο νερό τα φρούτα και τα βότανα τόσο πιο έντονη θα είναι κι η γεύση τους. Επιπλέον περιορίζεται σημαντικά η πιο ανάπτυξη βακτηρίων.

               Αλλά μην ξεχνάς πως… κι οι χυμοί σου μπορούν εκτός από δροσιστικοί να είναι και πιο… διασκεδαστικοί!

               Κι ειδικά το καλοκαίρι ένας φρεσκοστυμμένος χυμός είναι πάντα ευπρόσδεκτος – να είναι καλά κι η Μητέρα Φύση που τέτοια εποχή μας εφοδιάζει καλά! Ωστόσο εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς μπορεί ένας χυμός να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, όμως θα είναι εξίσου αυξημένη η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Ναι, ξέρω, είναι φυσικά, αλλά σε μεγάλες ποσότητες κι αυτά μπορούν να προκαλέσουν ραγδαίες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Και βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον που προσέχει το βάρος του ή σε κάποιον που έχει διαγνωστεί με διαβήτη.

Για να αποφευχθεί αυτό, μπορείς να προσθέσεις κάποιο λαχανικό στο χυμό σου όπως kale, ντομάτα ή αγγούρι. Ακόμη, προσπάθησε να μην αφαιρέσεις τα κομματάκια (την “πούλπα”) που μένουν όταν στύβεις τα φρούτα. Κι αν αυτό δε σε ενθουσιάζει σαν ιδέα, θα σου δώσω έναν καλό λόγο για να το κάνεις: η πούλπα διατηρεί ένα μέρος των φυτικών ινών των φρούτων, κι επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης, μειώνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα να ανέβει απότομα το σάκχαρο του αίματος.

               Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να πειραματιστείς με τις γεύσεις! Enjoy!

               Πηγή: Cleveland Clinic / photo credits: @brookelark (unsplash)

You may also like