Καταπολεμείστε την κούραση…σωστά!

Ας σηκώσει το χέρι όποιος νιώθει πως η ενέργειά του τον εγκαταλείπει. Τον τελευταίο καιρό, είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε ότι οι μπαταρίες σας αδειάζουν και ότι συνεχώς νιώθετε εξαντλημένοι. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν πρέπει να μας κάνει να αναρωτιόμαστε, μιας και το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι σκληρό και οι δουλειές μας γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικές. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ενώ απαιτούμε συνεχώς περισσότερα από τον οργανισμό μας, δεν του δίνουμε τα κατάλληλα εφόδια για κάτι τέτοιο.

Γνωρίζουμε ότι απλώς με το να σας λέμε να πάτε νωρίς στο κρεβάτι δεν είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή, γιατί δεν είναι πάντα εφικτή. Είμαστε σίγουροι άλλωστε, πως όποτε σας δίνεται η ευκαιρία για κάτι τέτοιο, την αρπάζετε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ακόμα κι έτσι όμως, η απώλεια ενέργειας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες, πέραν του ύπνου. Το σώμα σας μπορεί να είναι ανεπαρκές στις ζωτικές βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για να «δουλέψει» καλύτερα. Η επιλογή του μεσημεριανού γεύματος, για παράδειγμα, μπορεί να μην αρκεί για να σας κρατήσει μέχρι το απόγευμα. Ή μπορεί και να έχετε ανάγκη από συγκεκριμένο διαιτολόγιο εξαιτίας κάποιων παθολογικών καταστάσεων όπως η αναιμία ή ο διαβήτης.

Όπως πάντα, η έλλειψη ενέργειας μπορεί να αποδειχθεί ένα πραγματικό οδόφραγμα, που να σας εμποδίζει να βγάλετε εις πέρας την καθημερινή σας ρουτίνα. Γι’αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, που θα σας πει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα δυναμώσουν τον οργανισμό σας και θα ξαναγεμίσουν τα ενεργειακά σας αποθέματα.

Οι πολυβιταμίνες είναι μια πολύ καλή αρχή. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να επιλέξουμε κάποια που περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Το σίδηρο χρειάζεται για την παραγωγή ενέργειας. Το μαγνήσιο ρυθμίζει τα ενεργειακά σας επίπεδα και οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό. Και στην κορυφή των συμπληρωμάτων, βρίσκεται το ιχθυέλαιο. Θα τροφοδοτήσει το σώμα σας με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας. Σε δοκιμές, έχει αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικό ευεργετικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια κόπωση.

Όταν αισθάνεστε κουρασμένοι, είναι πολύ εύκολο να μπείτε στον πειρασμό κατανάλωσης ζάχαρης. Τρώγοντας ζαχαρούχα τρόφιμα θα σας δώσει ένα άμεσο boost αλλά δεν θα κρατήσει για πολύ και θα σας αφήσει με την επιθυμία περισσότερης ζάχαρης. Το κλειδί, αντ ‘αυτού, είναι να ενισχυθεί η πρωτεϊνική σας πρόσληψη. Οι πρωτεΐνες όπως ο τόνος, το σκουμπρί, τα ψητά φασόλια (ή το tofu) θα συμβάλουν στην τόνωση της συγκέντρωσης και θα χτυπήσουν απευθείας στην απογευματινή ενεργειακή πτώση που νιώθουμε οι περισσότεροι γύρω στις πέντε το απόγευμα. Προσθέστε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης, όπως ζυμαρικά ολικής αλέσεως, και τελειώστε με μερικά φρούτα που θα σας δώσουν την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να μείνετε συγκεντρωμένοι και δραστήριοι.Μην παραλείψετε το σνακ σας το μεσημέρι. Το να τρώτε συχνά μικρές ποσότητες, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα και της ενέργειας σας σε μια σταθερή βάση. Απλά φροντίστε να καταναλώνετε πιο υγιεινές τροφές όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.  Ξέρουμε πολύ καλά πως δεν είναι τόσο γευστικά όσο μια σφολιάτα, αλλά αργότερα θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας που το έκανε.

You may also like