Κι όμως, το χειμώνα αφυδατωνόμαστε περισσότερο

Γνωρίζουμε καλά πως η σωστή κι επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι βασικός πυλώνας της καλής μας υγείας…Έτσι προσπαθούμε να τηρούμε τον κανόνα της κατανάλωσης 2 λίτρων νερού την ημέρα. Γνωρίζουμε, επίσης πως όσο περισσότερο ιδρώνουμε ,είτε λόγω της σωματικής μας δραστηριότητας είτε λόγω θερμοκρασίας …Τόσο πιο αναγκαία είναι η άμεση αναπλήρωση του νερού που “χάνει” το σώμα μας. Είναι, λοιπόν, λογικό να υποθέτει κανείς πως η ενυδάτωση είναι πιο σημαντική την περίοδο του καλοκαιριού.

               Στην πραγματικότητα, όμως, το σώμα αφυδατώνεται με τους ίδιους (αν όχι με μεγαλύτερους) ρυθμούς και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σώμα εξακολουθεί να χάνει υγρά, ακόμη κι όταν δεν ιδρώνουμε. Πώς μπορεί αν συμβαίνει αυτό όταν δεν εκτιθέμεθα σε θερμοκρασίες και δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση;

  • Πρώτος “ένοχος” είναι η θέρμανση. Σε έναν κλειστό χώρο, όπως το σπίτι και το γραφείο μας, κυριαρχεί ο ξηρός αέρας. Η πολύωρη έκθεση, επομένως, σε ένα ξηρό και ζεστό περιβάλλον αναγκάζει το σώμα να αποβάλλει υγρά πάλι μέσω του ιδρώτα…Με τη διαφορά πως αυτός εξατμίζεται πιο γρήγορα. Έτσι, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως όντως ιδρώνουμε, αμελούμε να πιούμε την απαραίτητη ποσότητα νερού για αναπλήρωση.
  • Στη συνέχεια, είναι λογικό το χειμώνα που οι θερμοκρασίες μειώνονται, να φοράμε περισσότερα ρούχα για να προστατευτούμε από το κρύο. Ιδιαίτερα λογικό αν δεν είμαστε και συνηθισμένο σε δραστηριότητες όπως η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο ακόμη και το χειμώνα. Το σώμα εξακολουθεί να ιδρώνει όμως, επειδή δεν αισθανόμαστε πως ζεσταινόμαστε, και πάλι δεν το αντιλαμβανόμαστε.
  • Τέλος, το χειμώνα δεν είναι τόσο έντονο το αίσθημα της δίψας, κυρίως λόγω των θερμοκρασιών που κυριαρχούν τη χειμερινή περίοδο. Επομένως, δε θεωρούμε αναγκαίο το να έχουμε ένα μπουκάλι με νερό μαζί μας. Εντούτοις, το ότι δεν αισθανόμαστε δίψα δε σημαίνει πως το σώμα μας δεν εξακολουθεί να χρειάζεται νερό.

Ο “ύπουλος” ιδρώτας του χειμώνα

Αυτομάτως, λοιπόν, πρέπει να κατανοήσουμε πως η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να αποδειχθεί πιο ύπουλη. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να θυμόμαστε πως συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, η ξηροδερμία, η ξηροστομία, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι χαρακτηριστικά της αφυδάτωσης.

   Επιγραμματικά, δεν ξεχνάμε ούτε το χειμώνα να πίνουμε αρκετό νερό έχοντας κοντά μας πάντα ένα θερμός για νερό ή ένα μπουκάλι, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά όπως ντομάτες, σέλινο και πορτοκάλι και προσθέτοντας ένα επιπλέον ποτήρι νερού για κάθε φλυτζάνι καφέ που πίνουμε μέσα στη μέρα.

   Πηγή: Everyday Health

Featured image: unsplash.com/@bluewaterglobe

You may also like