Κορονοϊός: Κι όμως υπάρχουν ευχάριστα νέα…

Εδώ και καιρό η αγωνία όλων περικλείεται σε μία ερώτηση: “πότε θα τελειώσει αυτή η δοκιμασία;”. Και δεν είναι παράλογο, οπότε αν νιώθετε ένοχοι πως το σκέφτεστε, μην το κάνετε. Όλοι μας έχουμε την αγωνία του τι θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε μετά την πανδημία και όλοι μας θέλουμε να βγούμε ξανά άφοβα για μία βόλτα στον ήλιο και να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας χωρίς να φοβόμαστε αν το διακινδυνεύουμε. Και βέβαια, όλες οι ανακοινώσεις για τον αριθμό των νεκρών και νέων κρουσμάτων κάθε μέρα δε βοηθάει την ψυχολογία μας. Αν, όμως, πάρουμε μία βαθιά ανάσα, θα διαπιστώσουμε πως το νόμισμα αυτό έχει δύο όψεις κι είναι ώρα να δούμε τη θετική του όψη!

               Κατ’ αρχήν… ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε!

               Όσο κι αν ζοριζόμαστε, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών και τα μέτρα προφύλαξης δείχνουν να επιβραδύνουν τη διασπορά του ιού. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Κίνα (που πρώτη χτυπήθηκε από τον ιό), φαίνεται πως τα μέτρα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, γι’ αυτό και βλέπουμε πως σταδιακά η ζωή επιστρέφει σε κάπως ομαλότερους ρυθμούς. Μάλιστα, σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν άμεσα τα μέτρα περιορισμού επαφών και μετακινήσεων, φαίνεται πως η διασπορά είναι πιο διαχειρίσιμη.

Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν τη θεραπεία.

               Δε θα σας πω όσα διαβάζονται κατά καιρούς, όπως ποιες δραστικές ουσίες μοιάζουν αποτελεσματικές, δεν είναι η θέση μου στο κάτω κάτω. Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, πως το πολυπόθητο εμβόλιο είναι πρακτικά αδύνατο να ξεκινήσει να διατίθεται μέσα στον επόμενο μήνα – προτού καν πάρει έγκριση, πρέπει να περάσει από στάδιο δοκιμών ώστε να αποδειχθεί αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές. Το καλό είναι πως οι ομοιότητες του νέου κορονοϊού με άλλους της κατηγορίας, όπως εκείνον του SARSσυμβάλλουν ουσιαστικά στις έρευνες των επιστημόνων.

               Τα διαγνωστικά tests εξελίσσονται.

               Από τα πιο σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο της επιστημονικής κοινότητας θα είναι σαφώς ένα αξιόπιστο testπου δίνει ακριβή αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι όσο περισσότερο μελετάται ο νέος κορονοϊός, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο να αποκτήσει κάθε χώρα αυτό το αξιόπιστο εργαλεία.

               Οι περισσότεροι αναρρώνουν από τη νόσο.

               Δίνουμε, δυστυχώς, τόση έμφαση στα νέα κρούσματα και τους θανάτους που προσπερνάμε το γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι που νικούν τη νόσο και δεν αποτελούν πια κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Φυσικά αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ως επίτευγμα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που είναι πραγματικά στη γραμμή του πυρός. Είτε με τη βοήθεια ήδη υπάρχοντων φαρμακευτικών σκευασμάτων είτε με τη χρήση πλάσματος αίματος από πρώην ασθενείς που ανάρρωσαν, αποδεικνύεται πως δεν είμαστε εντελώς ανυπεράσπιστοι.

  Φαίνεται πως και το περιβάλλον παίρνει μία “ανάσα”.

               Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι περιβαλλοντικοί ρύποι έχουν μειωθεί σε σημαντικό ποσοστό. Σκεφτείτε απλά για πόσα επιπλέον προβλήματα υγείας ευθύνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όλα είναι θέμα οπτικής!

               Δεν. Είμαστε. ΜΟΝΟΙ!

               Wow… από πού να ξεκινήσω για να σας πείσω γι’ αυτό; Τι κι αν δε μπορούμε να επισκεφθούμε τους αγαπημένους μας; Η αποστασιοποίηση αυτή είναι μόνο φυσική. Μπορούμε επιτέλους να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Ναι, θα κάνουν την επανάληψή τους στα μαθήματα, θα παρακολουθήσουν τη διαδικτυακή διδασκαλία, θα κάνουμε κι εμείς τις δουλειές μας… μετά, όμως, έχουμε όλο το χρόνο να απολαύσουμε τις στιγμές μας μαζί τους.Το είπαμε και πριν λίγες μέρες, το όπλο μας είναι η επικοινωνία κι είναι κι αυτή που μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως όλοι μας κινητοποιούμαστε προκειμένου να συνδράμουμε όπως μπορούμε, είτε με μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες είτε με οικονομική ενίσχυση. Το σύνθημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο το #ΜένουμεΣπίτι, αλλά και το #ΚανέναςΜόνοςΤου. Αυτή τη δύσκολη περίοδο θα την περάσουμε όχι μόνο με την υπομονή που χρειάζεται, αλλά κι με το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για το γείτονά μας, είτε για τη φίλη μας που θέλει να ακούσει μερικά λόγια συμπαράστασης, είτε συμβάλλοντας στο έργο των γιατρών και των νοσηλευτών που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως ασπίδα δική μας.

               Όπως ανέφερα παραπάνω, όλα είναι θέμα οπτικής. Ας δούμε όλην αυτήν την περίοδο ως μία διδακτική εμπειρία ώστε στο τέλος να βγούμε νικητές, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι!

You may also like