#ΜένουμεΣπίτι αλλά… δε χανόμαστε!

Με τον κίνδυνο του κορονοϊού να εξακολουθεί να πλανάται στην ατμόσφαιρα, η ανάγκη για περιορισμό των κοινωνικών επαφών και των μετακινήσεων γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αυτό, όμως, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως επηρεάζει ιδιαίτερα τον ψυχισμό μας, κυρίως επειδή αισθανόμαστε πως δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Ωστόσο μπορούμε να ανακτήσουμε ένα σημαντικό μέρος αυτού του ελέγχου διατηρώντας την επικοινωνία μας με την οικογένειά μας, τους φίλους μας αλλά και τους συνεργάτες μας. Και το καλό είναι πως έχουμε ήδη τα μέσα για να το πετύχουμε.

               Αρχικά θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στα παιδιά όσο και τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς μας. Είχαμε μιλήσει πριν λίγες μέρες για τους τρόπους με τον οποίο μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά την κατάσταση αλλά και πώς μπορούμε να τα εφησυχάσουμε. Οι δε ηλικιωμένοι, όντας πιο ευάλωτοι στη νόσο, είναι λογικό να διακατέχονται από περισσότερο φόβο. Φροντίζοντας να επικοινωνούμε τακτικά μαζί τους κι όχι μόνο για την εξυπηρέτηση τυχόν αναγκών τους, τους προσφέρουμε μία αίσθηση ασφάλειας.

               Όλοι έχουμε δει τα χιουμοριστικά memes που αναφέρουν πως η περίοδος που διανύουμε είναι “η χαρά των εσωστρεφών”. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως όπως κι εμείς, έτσι κι εκείνοι έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις και τις δικές τους επιθυμίες. Όλοι μας κληθήκαμε να αλλάξουμε όχι μόνο την καθημερινότητά μας αλλά και τα σχέδιά μας: ένα ταξίδι αναβλήθηκε, μία επαγγελματική ευκαιρία έμεινε ανολοκλήρωτη, είναι αβέβαιο αν θα παρευρεθούμε σε μία κοινωνική εκδήλωση… Γιατί, λοιπόν, να πιστεύουμε πως όλα αυτά δεν ισχύουν και για κάποιον που δεν έβγαινε πριν από την κρίση τόσο συχνά; Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν τον καθένα από εμάς να νιώθει απογοητευμένος και μετέωρος σε μία αβέβαιη κατάσταση. Είτε πρόκειται για “την ψυχή του πάρτυ” είτε για τη “σπιτόγατα” φίλη μας, και οι δύο έχουν την ίδια ανάγκη να νιώσουν πως οι αγαπημένοι τους άνθρωποι είναι κοντά τους, ακόμη κι αν αυτό μεταφράζεται σε μία απλή βιντεοκλήση για να δούμε αν είναι καλά και πως μπορούν να μιλήσουν μαζί μας όποτε το επιθυμήσουν.

               Το καλό με το διαδίκτυο είναι πως μας φέρνει πιο κοντά, ακόμη κι αν μας χωρίζουν από τους αγαπημένους μας…. πελάγη! Ας το εκμεταλλευτούμε! Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να διατηρήσουμε την επαφή και (γιατί όχι; ) να διασκεδάσουμε! Με τη βοήθεια μίας webcam μπορούμε ακόμη και να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους φίλους μας ή να μοιραστούμε την εμπειρία ενός νέου βιβλίου. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία!

               Αν ανήκετε στους ανθρώπους που αναγκαστικά υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε σας και το σύντροφό σας, πρώτον θα σας πω πως σας καταλαβαίνω απόλυτα! Εντούτοις, ακόμη κι αν δε μπορούμε να τον αγκαλιάσουμε αυτήν την περίοδο, αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούμε και πάλι να μοιραστούμε μαζί του ό,τι θα κάναμε κι αν ήμασταν μαζί στο σπίτι. Μπορούμε να βάλουμε να δούμε ταυτόχρονα μία ταινία και να σχολιάζουμε με τη χρήση videochat, ή να πιούμε μαζί του ένα ποτό και να μιλήσουμε όπως θα κάναμε αν απολαμβάναμε το αγαπημένο μας κρασί μαζί του στο σαλόνι. Υπάρχουν τρόποι η σχέση μας όχι μόνο να μην κινδυνέψει από την απόσταση, αλλά να γίνει και πιο δυνατή.

               Είναι πολύ πιθανό, όμως, όλη αυτή η κατάσταση να προκαλέσει περισσότερο άγχος και stress. Όλοι μας έχουμε ένα πρόβλημα που μας απασχολούσε και πριν την κρίση αυτή, όμως τώρα οι ανησυχίες για το μέλλον πολλαπλασιάζονται. Και το stress δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην ψυχική και τη συναισθηματική μας υγεία, αλλά ακόμη και στο σώμα μας (έρευνες έχουν αποδείξει πως το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πεπτικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα). Ειδικά αν κάποιος ήδη αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή όπως κατάθλιψη, είναι ουσιαστικό να μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος που αναπόφευκτα σχεδόν γεννά η όλη κατάσταση. Σαφέστατα και μέθοδοι όπως ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση ή η χρήση ενός ημερολογίου βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, όμως η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας είναι το Α και το Ω ώστε ο καθένας μας να αντεπεξέλθει στις απαιτητικές αυτές για την ψυχολογία μας συνθήκες.

               Το πιο βασικό, όμως, είναι να αποκτήσουμε μίαν νέα οπτική στις νέες αυτές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν εδώ και καιρό αποζητούσαμε το χρόνο να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας, τώρα είναι η ευκαιρία. Μέσα σε αυτήν την όντως δύσκολη κατάσταση, θα διαπιστώσουμε πως ήδη έχουμε όσα χρειαζόμαστε: κι αυτοί είναι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι. Ας γίνει, λοιπόν, αυτή η περίοδος μία διδακτική εμπειρία από την οποία όχι μόνο θα βγούμε υγιείς και (ίσως) πιο δυνατοί, αλλά κυρίως καλύτεροι άνθρωποι για εμάς και όσους αγαπάμε.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Photo credits: @evgenit (unsplash)

You may also like