Κράμπες στα δάχτυλα; 6 πιθανές αιτίες

Νιώθετε συχνά κράμπες στα δάχτυλα των ποδιών σας που σας προκαλούν ενόχληση ή και δυσφορία και δε γνωρίζετε την αιτία πίσω από την ύπαρξή τους; Οι κράμπες στα δάχτυλα μπορεί να δημιουργούνται για ποικίλους λόγους και τις περισσότερες φορές πρόκειται για προσωρινές ενοχλήσεις που μετά από λίγο εξαφανίζονται.

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισής τους είναι:

  1. Κάποιες φορές σφιγμένοι ή αδύναμοι μύες μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την εμφάνιση μίας κράμπας στα δάχτυλα. Η επιλογή «κακών» παπουτσιών στην καθημερινότητα, η απουσία γυμναστικής ή η γυμναστική χωρίς προθέρμανση μπορούν να συμβάλλουν ακριβώς σε αυτό.
  2. Μυϊκοί τραυματισμοί, όπως η υπερέκταση, που συμβαίνουν καμιά φορά μετά την άθληση μπορούν επίσης να προκαλέσουν κράμπες.
  3. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος κι αυτό με τη σειρά του να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κράμπας ή σπασμών στους μύες.
  4. Η νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως ο διαβήτης και η χημειοθεραπεία, και ουσιαστικά πρόκειται για τη βλάβη των νεύρων. Η συγκεκριμένη πάθηση περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, μεταξύ των οποίων είναι η αίσθηση καψίματος, ο πόνος, η μυϊκή αδυναμία, το μούδιασμα και οι κράμπες.
  5. Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα μπορεί να βιώσουν πόνο ή φλεγμονή στις αρθρώσεις τους, ένα συναίσθημα που κάποιοι περιγράφουν σαν μυϊκές κράμπες.
  6. Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών προκαλεί δυσφορία στα πόδια και συνήθως συμβαίνει αφότου ξαπλώσουμε για να κοιμηθούμε. Δημιουργεί μία αίσθηση φαγούρας, τραβήγματος, κράμπας, ή μίας γενικά περίεργης αίσθησης, που καθιστά για τους πάσχοντες δύσκολο το να κοιμηθούν.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των κραμπών; Το stretching, η σωστή άσκηση που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών των ποδιών και το μασάζ είναι μερικές προτάσεις για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Μία επίσκεψη στον γιατρό, όμως, είναι αυτή που θα προσφέρει τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές.

You may also like