Λίγο κόλιανδρο για extra υγεία; Φυσικά!

Μοιάζει με το μαϊντανό και, αν κι έχει μία ιδιαίτερη γεύση, ο κόλιανδρος φαίνεται να αποκτά σταδιακά όλο και περισσότερους “φίλους”. Προσωπικά το λατρεύω γιατί προσδίδει μία ελαφρώς πικάντικη νότα ακόμη και στο πιο κλασσικό φαγητό που φτιάχνω! Εκτός, όμως, από τη γεύση του, ο κόλιανδρος δικαιώνει όσους τον επιλέγουν καθώς την ίδια στιγμή θωρακίζει την υγεία μας.

               Η μαγικη λέξη είναι “αντιοξειδωτικά”. Ο κόλιανδρος είναι πλούσιος σε φαινόλες όπως κατεχίνη απιγενίνη κι αλκανάλες, στοιχεία τα οποία ανακουφίζουν από γαστρεντερικές διαταραχές, πόνους στις αρθρώσεις κι ένα ευρύ φάσμα φλεγμονών. Ακόμη όμως πιο σημαντική είναι η συμβολή του σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις.

               01 Βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε εργαστηριακές έρευνες όπου χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα ρίζας κόλιανδρου διαπιστώθηκε πως εμποδίζει τις περαιτέρω αλλοιώσεις στο DNA προλαμβάνοντας τις μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων, ενλω στη συνέχεια τα καταστρέφει.

               02 Συμβάλλει στην θεραπεία του διαβήτη. Σε πειράματα όπου χορηγήθηκε εκχύλισμα ρίζας και φύλλων κόλιανδρου σε ποντίκια με διαβήτη, παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εν μέρει αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο κολιανδρος. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αυξημένη αναγέννηση β-κυττάρων που εξισορροπούν τα επίπεδα του σακχάρου.

               03 Ρίχνει”τη χοληστερίνη. Ο κόλιανδρος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα συνολικά της χοληστερίνης, αλλά και πιο συγκεκριμένα της LDL χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια.

               04 Καταπολεμά λοιμώξεις. Εκτός από αντιοξειδωτικές, ο κόλιανδρος έχει επίσης αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο κόλιανδρου έχει ισχυρή δράση ενάντια σε μυκητιακές μολύνσεις, ενώ επίσης οι επιστήμονες υποστηρίζουν την χρήση του σε αντιβακτηριιδιακές φαρμακευτικές αγωγές.

               05 Αποτοξινώνει τις τροφές. Τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι) περιέχουν μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βλάβες στα νεφρά και σε υπέρταση. Ο κόλιανδρος συμβάλλει στην απομάκρυνση του μόλυβδου αλλά κι άλλων βαρέων μετάλλων από το σώμα.

               06 Βελτιώνει τη μνήμη. Αν και ακόμη πραγματοποιούνται μελέτες για να επιβεβαιωθεί, οι επιστήμονες εικάζουν πως ο κόλιανδρος μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση νευροκεφυλιστικών παθήσεων όπως το Alzheimer.

               Αν κι η πιο διαδεδομένη χρήση του είναι με τα φύλλα του (φρέσκα ή αποξηραμένα) και τους σπόρους του, μερικές σταγόνες ελαίου κόλιανδρου μπορούν να προστεθούν σε ένα smoothie ή ακόμη κι απευθείας κάτω από τη γλώσσα για άμεση απορρόφηση από τον οργανισμό.

               Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση καλό είναι πάντα να έχει προηγηθεί μία συζήτηση με το γιατρό μας προτού προσθέσουμε τον κόλιανδρο στη διατροφή μας. Αλλά εφόσον δεν υπάρξει περιορισμός… ελέγξτε τη λίστα με τα ψώνια σας μην τυχόν και ξεχάσατε να γράψετε και τον κόλιανδρο!

You may also like