Πρόταση για dvd: The Terminator

               Βράδυ καλοκαιρινής Κυριακής έφτασε και είναι η κατάλληλη στιγμή για μία καλή ταινία στο σπίτι πριν ξεκινήσει αύριο η νέα βδομάδα. Για απόψε είχα “λιγούρα” για ‘80s κι ένα από τα καλύτερα sci-fi δείγματα της δεκαετίας μας το χάρισε ο James Cameron το 1984.

               Δύο μυστηριώδεις λάμψεις εμφανίζονται ξαφνικά στο Los Angeles και κάθε μία φέρνει κι από έναν άντρα. Κι οι δύο τους αναζητούν μία γυναίκα, όμως για διαφορετικό λόγο: ο ένας για να τη σκοτώσει κι ο δεύτερος για να τη σώσει. Αυτή η γυναίκα είναι η Sarah Connor (Linda Hamilton). Για καλή της τύχη θα την βρει ο δεύτερος, κι αυτός είναι ο Kyle Reese (Michael Biehn), ο οποίος της εξηγεί πως είναι στρατιώτης που ήρθε από το έτος 2029 και πως ο κυνηγός της (Arnold Schwarzenegger)  είναι ένα Cyborg  από την ίδια χρονιά. Το ανδροειδές εκτελεί αποστολή του Skynet, ενός συστήματος ασφαλείας που έχει αποκτήσει συναίσθηση κι ο θάνατος της Sarah θα αποτρέψει τη γέννηση του John Connor κι ηγέτη της αντίστασης ενάντια στο Skynet. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να γλιτώσει από μία νοήμονα μηχανή θανάτου;

               Η ταινία “Ο Εξολοθρευτής” είναι η πρώτη του δημοφιλούς franchise σε σενάριο των William Wisher (“Judge Dredd”, 1991), Gale Anne Hurd και James Cameron, με τον τελευταίο να κρατά και τα ηνία της σκηνοθεσίας, όπως έκανε (ενδεικτικά) το 1994 με το “True Lies” και το 1997 με τον “Τιτανικό”.

               Για ορισμένους τα ‘80s θεωρούνται κάπως cult (παράδειγμα: μα ήταν ρούχα και μαλλιά αυτά;;;). Όμως κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως ο “Εξολοθρευτής” είναι από τα κινηματογραφικά “διαμάντια” της εποχής. Ο τότε (ακόμη) σχετικά “άγνωστος” James Cameron έχει στα χέρια του μία ιστορία με συνταγή που εξαρχής πείθει πως δύσκολα θα αποτύχει: η μάχη του ανθρώπου ενάντια στις μηχανές. Με ένα ομολογουμένως φτωχό budget των 6 εκατομμυρίων δολαρίων (ενώ την ίδια χρονιά ο δεύτερος “Indiana Jones” χρειάστηκε περίπου 28 εκατομμύρια) για ένα blockbuster, ο Cameron μας αφηγείται με ιδιαίτερη χάρη μία καταιγιστική περιπέτεια όπου ο στόχος είναι να αποφευχθεί ένα δυστοπικό μέλλον. Και μάλιστα χωρίς να βασιστεί απόλυτα στα διαθέσιμα effects της εποχής – τα οποία, για να είμαστε δίκαιοι, στα ‘80s θεωρούνταν και state of the art. Έτσι στην ουσία έχουμε μία άψογη ταινία δράσης με μελετημένες πινελιές τρόμου. Αν ο Ridley Scott μας έδειξε το 1979 με το “Alien” τι θα πει “sci-fi/horror film”, ο Cameron πρόσθεσε στην κατηγορία ένα ακόμη επίπεδο. Και βέβαια, εκτός από τον Cameron, η ταινία καθιέρωσε στο stardom και τον Arnold Schwarzenegger που μέχρι τότε ήταν απλά ένας body builder που αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Κι αν και σε κάποιες ταινίες (κυρίως κωμωδίες) αναρωτηθήκαμε τι σκέφτονταν οι υπεύθυνοι του casting, στον “Εξολοθρευτή” μας επιβεβαιώνει πως ρόλοι σαν τον T-800 είναι κομμένοι και ραμμένοι για εκείνον. Κι ας είμαστε ειλικρινείς: το “I’ll be back” του θα μείνει αθάνατο εις τους αιώνας των αιώνων!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Oh, and don’t forget the popcorn!

Πρωταγωνιστούν: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Lance Henriksen, Paul Winfield, Rick Rossovich κ.α.

You may also like