Λατρεύεις τον espresso; 5 οφέλη που δεν γνώριζες ότι προσφέρει στην υγεία σου

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Μέρα Καφέ, σκεφτήκαμε να σας εξηγήσουμε γιατι ο espresso κάνει καλό στην υγεία μας.

Γι’ αυτό αγαπάμε το φθινόπωρο, γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να χουχουλιάζεις στον καναπέ σου, να πίνεις τον ζεστό σου καφέ και να κοιτάς έξω τον μουντό ή βροχερό καιρό.Γιατί όχι παρέα με την αγαπημένη σου μουσική ή την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση. Ο καφές στο φθινοπωρινό σκηνικό που μόλις σου περιγράψαμε παίζει σημαντικό ρόλο. Οφείλεις να πίνεις έναν ποιοτικό καφέ, ο οποίος παράλληλα μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία σου. Ένας τέτοιος καφές είναι ο εσπρέσο, ο οποίος έχει και κρυφά χαρίσματα ή καλύτερα οφέλη για τον οργανισμό μας. Έτοιμη να τα μάθεις όλα;

1. Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Αυτό που ξεχωρίζει τον εσπρέσο από τους υπόλοιπους καφέδες είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Περιέχει περίπου 3 θερμίδες ανά ουγγιά.Φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα προσθέσεις επιπλέον ζάχαρη ή και κρέμα που βάζουν πολλοί. Εκτός όμως από τις χαμηλές θερμίδες, μπορεί να βοηθήσει και στην βελτίωση της απόδοσης της άσκησης σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι προπονήσεις που γίνονται με καφεϊνη, είναι λιγότερο επίπονες. Παράλληλα μειώνουν το αντιληπτό επίπεδο άσκησης περισσότερο από 5%. Εκτός το ότι κάνει την άσκηση να φαίνεται ευκολότερη, ο καφές και συγκεκριμένα ο εσπρέσο μειώνει το επίπεδο του αντιληπτού μυϊκού πόνου που εμφανίζεται κατά την άσκηση.

2. Ενισχύει τη μακροχρόνια μνήμη

Τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις τον εσπρέσο σου και παράλληλα να κάνεις καλό στη μνήμη σου; Μελέτες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έδειξαν ότι η κατανάλωση εσπρέσο για συγκεκριμένο διάστημα ενίσχυσε τη μνήμη και ιδιαίτερα τη μακροχρόνια μνήμη. Συνέχισε να πίνεις όση ποσότητα εσπρέσο επιλέγεις καθημερινά. Μιας και έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιγότερο ή περισσότερο από 2 φλυτζάνια δεν έφερε μεγάλες διαφορές στην ενίσχυση της μνήμης.

3. Αυξάνει την συγκέντρωση και την προσοχή

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα εσπρέσο. Η καφεϊνη που περιέχει, είναι ικανή να μειώσει τα συμπτώματα της κόπωσης. Μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση, την προσοχή και την επαγρύπνηση. Αυτά συμβαίνουν λόγω της νευροχημικής αλληλεπίδρασης που συμβαίνει κατά την κατανάλωση του καφέ. Και φυσικά λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ντοπαμίνης που παρατηρείται στις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συνδέονται με την προσοχή. Πάντα όμως η κατανάλωση του εσπρέσο πρέπει να ελέγχεται. Όπως είναι γνωστό, η υπερβολική ποσότητα καφεϊνης μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νευρικοί, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο το να συγκεντρωθείτε.

4. Μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη

Αυτό είναι αλλο ένα θετικό στοιχείο που θα μας κάνει να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον εσπρέσο. Σας κάνει εντύπωση; Κι όμως τόσο επιστημονικές μελέτες όσο και έρευνες σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού, έδειξαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ και εσπρέσο συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και αυτό λόγω των συστατικών και των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχονται στην καφεϊνη.

5. Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη

Σε μια μελέτη με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη έγινε σε άντρες και γυναίκες και διήρκησε τέσσερα χρόνια. Το συμπέρασμα ήταν όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά περισσότερο από ένα φλιτζάνι, μείωσαν τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 κατά 11%. Ο καφές και ο συγκεκριμένα η κατανάλωση του εσπρέσο είναι μόνο ο ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη διότι σημαντικό ρόλο σε αυτά παίζει η σωματική άσκηση και φυσικά και ο έλεγχος του βάρους.

 Photo credits: unsplash.com

You may also like