Μέγαρο Tassel: Η αρχιτεκτονική της πληθωρικότητας, από την Ιωάννα Χαλάτση

02από την Ιωάννα Χαλάτση-αρχιτέκτων*

Είναι το έργο που σηματοδοτεί την ώριμη καριέρα του Victor Horta, ενός από τους πρώτους αρχιτέκτονες που χρησιμοποίησε το σίδηρο σε ευρεία κλίμακα στο σχεδιασμό κατοικιών, καθώς χτίστηκε για τον Βέλγο επιστήμονα και καθηγητή Emile Tassel μεταξύ 1893-1894, στις Βρυξέλλες.

Το Μέγαρο Tassel, ένα [φαινομενικά] τυπικό τριώροφο αστικό σπίτι, ξεχώρισε για την πρωτοποριακή, ελεύθερη κάτοψή του. Ο οκταγωνικός χώρος της εισόδου που επεκτεινόταν προς τα πάνω, τα ενδιάμεσα επίπεδα προς τον κήπο και η σιδερένια υπερκατασκευή που στέγαζε τον προθάλαμο, αποτέλεσαν το υπόβαθρο της πληθωρικής έκφρασης του Horta.

03

Οι κύριοι χώροι της κατοικίας οργανώνονται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο, που αποτελεί τον πυρήνα κινήσεων αλλά και to επίκεντρο της συνολικής αρχιτεκτονικής οργάνωσης. Η ενιαία αισθητική του χώρου αποτυπώθηκε σε όλα τα επιμέρους στοιχεία: τα κιγκλιδώματα, τα φωτιστικά, το μωσαϊκό του δαπέδου και οι χρωματιστοί ταμπλάδες της πόρτας διαμορφώνονται με μια διακοσμητική διάθεση, που αποτέλεσε την πλήρη έκφραση της Art Nouveau.
04

Εύπλαστες μορφές, που ξεπροβάλλουν μέσα από σιδερένια ελικοειδή στοιχεία, διαμορφώνουν το πορτρέτο φιλοσοφίας του αρχιτέκτονα σχετικά με το πώς ο ίδιος θεωρούσε ότι πρέπει να ζουν οι κάτοικοι…

victor_horta

Από το 2000 έχει ενταχθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά πλέον ανήκει σε  ιδιωτική εταιρία που συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημέρωσης σχετικά με τα Τρόφιμα και  απαγορεύεται η πρόσβαση στο ευρύ κοινό.

 

*Η Ιωάννα Χαλάτση είναι μέλος των  pro.plus.ma arkitektones , για τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε  πατώντας εδώ

Επίσης μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα τους στο facebook http://www.facebook.com/pro.plus.ma.arkitektones?fref=ts

You may also like