“Μήλα”, η επίσημη ελληνική πρόταση για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας

Η Boo Productions υπογράφει ακόμη μια φορά την παραγωγή σε μία ταινία η οποία είναι ανάμεσα στις επικρατέστερες να βρεθεί στην τελική πεντάδα των Oscars 2020. Γιατί ; O ξένος τύπος κατατάσσει την ταινία «Μήλα» ανάμεσα στα φαβορί.

Η ταινία «Μήλα» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Νίκου με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοίγοντας το πρόγραμμα Ορίζοντες του Φεστιβάλ της Βενετίας. Κι από εκεί και πέρα πήρε το δρόμο της στο Telluride Film Festival και στο φεστιβάλ του Τορόντο μεταξύ άλλων. Η Dirty Films της Cate Blanchett μετά την προβολή της Βενετίας μπήκε ως executive producer. Στη συνέχεια, η ταινία προτάθηκε επίσημα πλέον από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως η εκπροσώπηση της Ελλάδας στα φετινά βραβεία Oscar. Απέσπασε βραβεία στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Σεβίλλης, του Denver, της Ljubljana, αλλά και στο φεστιβάλ της Philadelphia και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, έγκυρα έντυπα όπως το Vanity Fair, Guardian, USA Today και sites όπως The Wrap, Deadline, την τοποθετούν ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Η ταινία «Μήλα» έχει εξασφαλίσει διανομή σε πάνω από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες εταιρίες διανομής σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία και Βέλγιο. Στην Ελλάδα τη διανομή έχει η Feelgood Entertainment.

Η επιτυχία και οι διακρίσεις στο τμήμα των ταινιών της  Boo Productions ξεκίνησε το 2009 με τον “Κυνόδοντα” σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου. Πρόκειται για την ταινία που βραβεύτηκε στις Κάννες και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Συνεχίστηκε με το “Attenberg” της Αθηνάς Τσαγγάρη που διακρίθηκε στη Βενετία το 2010. Από τότε η Boo ήταν παραγωγός σε πολλές ελληνικές και διεθνείς ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους με διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου

Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Świniarski

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Πρωτότυπη μουσική: The Boy

Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής κ.α.

Photo credits: imdb

You may also like