Μήπως ήρθε η ώρα για σύκα;

Τα σύκα είναι τα αρωματικά φρούτα που μας προσφέρουν προς το τέλος του καλοκαιριού την πλούσια γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά που τα συνοδεύουν. Μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, ως υλικό σαλάτας, σε σάλτσα ή ακόμη και σαν επιδόρπιο μετά το κυρίως γεύμα μας. Τι είναι αυτό, όμως, που τα κάνει τόσο πολύτιμα για το ανθρώπινο οργανισμό; Μα φυσικά η μεγάλη τους διατροφική αξία.

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελώντας έτσι μία πολύ ευεργετική τροφή για το πεπτικό σύστημα. Βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους χάρη στην ικανότητά τους να διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα. Μειώνουν τον κίνδυνο για στομαχικές παθήσεις, όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα, και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.

Εκτός, όμως, από τις φυτικές ίνες, τα σύκα είναι πολύ καλές πηγές καλίου κι επομένως βοηθούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών  και άλλων οργάνων του σώματος. Είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μειώνουν και να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση.Διαθέτουν, επίσης, βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των ματιών, του ανοσοποιητικού συστήματος και του δέρματος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα σύκα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ο κίνδυνος ήταν μειωμένος στις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο φρούτα με υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, όπως σύκα, μήλα, δαμάσκηνα, και άλλα.

Έχει βρεθεί ακόμη ότι τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα και κοκκύτη, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από την παραδοσιακή ιατρική ως κατάπλασμα σε όγκους, πληγές και κονδυλώματα.

Αν και ιδιαίτερα θρεπτικά, τα σύκα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο γιατί περιέχουν φρουκτόζη που σε υπερβολικές ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

You may also like