Μήπως νιώθετε κάποιες φορές binge eater;

Σε περίοδο διακοπών όλοι τις περισσότερες φορές τρώμε λίγο παραπάνω, τσιμπολογούμε ενδιάμεσα στα γεύματα και τρώμε πολλές φορές ανεξάρτητα αν πεινάμε ή όχι. Υπάρχουν όμως, πολλοί από εμάς, που αυτή την συνήθεια την διατηρούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η περίοδος των εορτών πλησιάζει και καλό είναι να προσέξουμε, διότι από ό, τι φαίνεται, δημιουργείται πρόσφoρο έδαφος για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών, αλλά και νέων προκλήσεων γι’ αυτούς που ήδη αντιμετωπίζουν μία. Οι binge eaters είναι το μοντέλο των ανθρώπων, οι οποίοι τσιμπολογούν πέρα από τις ώρες του φαγητού τους, χωρίς έλεγχο στις ποσότητες ή την ποιότητα του φαγητού. Είναι μια τακτική που θεωρούν φυσιολογική και συνήθως χρησιμοποιούν το φαγητό για τον έλεγχο του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων τους. Τέσσερα χαρακτηριστικά για να διαπιστώσουμε τα σημάδια του binge eater και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε..

Five Keys

-Καταναλώνετε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαγητού μέσα σε δύο ώρες

-“Καταβροχθίζετε” το φαγητό και χάνετε τον έλεγχο της υπερφαγίας 

– Τρώτε μόνη ή κρυφά

Αισθάνεστε μεγάλη ενοχή και απόγνωση όταν υπερβάλλεται και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το σταματήσετε

Συχνή δίαιτα, πιθανώς χωρίς απώλεια βάρους

Οδηγός βοήθειας

Αντιμετώπισε το καθημερινό στρες και μην διαφεύγεις στο φαγητό. Αντικατέστησε αυτή την συνήθεια με το να παίρνεις βαθιές ανάσες. Πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείς τι σε κάνει πραγματικά χαρούμενη.

Ασκήσου

Εκτός από την καταπολέμηση του στρες, η άσκηση βοηθά και στην απώλεια βάρους με υγιή τρόπο. Θα σου δώσει την απαραίτητη τόνωση για να σταματήσεις τον συναισθηματικό τρόπο που καταναλώνεις το φαγητό.

Απόφυγε τους πειρασμούς

Απόφυγε λιχουδιές που καταναλώνεις σε στιγμές αδυναμίας και οτιδήποτε άλλο που σε βάζει στην διαδικασία της υπερφαγίας.

Κοιμήσου όσο χρειάζεται

Μην μπερδεύεσαι όταν κουράζεσαι και αρχίζεις να καταναλώνεις τροφή αντί να ξεκουράζεσαι. Προτίμησε να κοιμηθείς για μισή ή μια ώρα και θα αλλάξεις διάθεση.

Αντιμετώπισε την πλήξη

Πάρε μια φίλη τηλέφωνο και βγείτε βόλτα. Άκου λίγο μουσική ή διάβασε ένα βιβλίο ή άρχισε μια καινούργια ασχολία που σου αρέσει. Απόκτησε ενδιαφέροντα ή χόμπι.

Ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό

Ρώτησε, ενημερώσου για ομάδες υποστήριξης ή επισκέψου έναν ειδικό που μαζί θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Don’t forget yourself! Love him…

Featured image: unsplash.com/@phillipgold

You may also like