Μία μερίδα τηγανητές πατάτες θα έπρεπε να περιέχει μόνο 6!

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό που οι περισσότεροι άνθρωποι συγκαταλέγουν στις αγαπημένες τους επιλογές. Είναι μία επιλογή που, εκτός του ότι προσφέρει πολύ γεύση και συνδυασμούς (όπως με τυρί ή αυγά), αποτελεί και μία πολύ απλή και εύκολη λύση στην καθημερινότητα. Ένας καθηγητής από το Harvard, όμως, έκανε μία δήλωση που δυσαρέστησε πολλούς φαν της δημοφιλούς τροφής.

«Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιστρέφουν (αφήνουν) τα τρία τέταρτα μίας παραγγελίας με τηγανητές πατάτες. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό αν το γεύμα σας ερχόταν με μία συνοδευτική σαλάτα και έξι τηγανητές πατάτες», είπε ο καθηγητής διατροφολογίας,  Eric Rimm, στη New York Times, περιγράφοντας, μάλιστα, τις πατάτες σαν «βόμβες άμυλου».

Αυτός του ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει με τον συσχετισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των τηγανητών πατατών και τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τηγανητές πατάτες δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου. Η εν λόγω έρευνα δεν καταδίκασε τις πατάτες ως αιτίες θανάτου, αλλά έδειξε την ποσότητας στην οποία τις καταναλώνουμε σαν παράμετρο. Οπότε, το μέτρο παραμένει η βασική λύση και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Στην Αμερική, οι άνθρωποι καταναλώνουν πατάτες περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό και στην πλειοψηφία τους τις καταναλώνουν με τηγανητό τρόπο μαγειρέματος. Όσον αφορά στις μερίδες, αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία 50 χρόνια κι έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τα 200 γραμμάρια πατάτες.

You may also like