Μασάζ, ναι! Αλλά ποιο χρειάζομαι και γιατί;

 

1Πράγματι το μασάζ ακούγεται σαν μια υπέροχη ιδέα όταν από το στρες νιώθουμε τους κόμπους να σχηματίζονται και το σώμα να αναστενάζει κουρασμένο. Πόσες φορές όμως δεν το επιχειρήσαμε μόνο για να φύγουμε απογοητευμένες μια που δεν πήραμε την ανακούφιση που ψάχναμε; Αυτό εξηγείται απλά: δεν χρησιμοποιούνται όλα τα μασάζ για τους ίδιους σκοπούς. Προτού κλείσουμε το επόμενο ραντεβού, ας ενημερωθούμε με αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για να ξέρουμε τι να περιμένουμε!

Κλασικό μασάζ

Από πού προέρχεται: Οι ρίζες του βρίσκονται εδώ, στην αρχαία Ελλάδα και ήδη από το 400π.Χ. οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό μέσο. Οι Ρωμαίοι γνώρισαν επίσης το μασάζ λίγο αργότερα ως μέθοδο χαλάρωσης των μονομάχων τους. Αφού σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τον Μεσαίωνα, ο Σουηδός Per Henrik Ling το επανέφερε κατά τον 19ο αιώνα και το καθιέρωσε ιατρικά με αποτέλεσμα να ονομάζεται έκτοτε «σουηδικό μασάζ».

Για ποιον ενδείκνυται: Το κλασικό μασάζ ανακουφίζει από πιασίματα στους μύες, μπορεί όμως αν λειτουργήσει θεραπευτικά και σε περιπτώσεις σπασμών, ρευματισμών και τραυματισμών.

Πως λειτουργεί: Ο μασέρ χρησιμοποιεί χειροπρακτικές μεθόδους που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την αίσθηση πόνου, και προσφέρουν αρμονία στο νευρικό σύστημα.

Λεμφικό μασάζ

Από πού προέρχεται: Εμπνευστής του είναι ο Δανός Emil Vodder, ο οποίος ανακάλυψε ότι μέσα από ήπιες μαλάξεις, κυκλικές κινήσεις και ελαφριά πίεση η μικροκυκλοφορία τονώνεται και τα οιδήματα από την συσσώρευση λίπους εξαλείφονται.

Για ποιον ενδείκνυται: Το λεμφικό μασάζ έχει νόημα εάν στα πόδια ή στα χέρια έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα υγρού που δυσχεραίνει την κίνηση, αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας.

Πως λειτουργεί: Όταν τα υγρά του σώματος συγκεντρώνονται στα άκρα του ανθρώπινου σώματος προκαλούνται οιδήματα. Με ειδικές κινήσεις στα συγκεκριμένα σημεία οι θεραπευτές μπορούν να τα μειώσουν και να επιταχύνουν την ροή των υγρών.

Zen-Shiatsu-MassageShiatsu

Από πού προέρχεται: Χώρα καταγωγής αυτού του μασάζ είναι η Ιαπωνία και η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις shi (δάχτυλο) και atsu (πίεση). Βάση της θεωρίας του είναι η αντίληψη της κινεζικής ιατρικής που υποστηρίζει ότι η ενέργεια κυλάει μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Εάν ασκήσει κανείς πίεση σε συγκεκριμένα σημεία τα μπλοκαρίσματα αυτής της ενέργειας καταπολεμούνται και εκείνη ρέει ελεύθερη.

Για ποιον ενδείκνυται: Η θεραπεία Shiatsu είναι κατά κύριο λόγο προληπτική. Μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από έντονη νευρικότητα, στρες ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Χρησιμοποιείται όμως για πόνους στη μέση ή το κεφάλι, πόνους PMS ή προβλήματα πέψης.

Πως λειτουργεί: Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να ασκήσει πίεση στα μπλοκαρισμένα σημεία, με τις παλάμες, τους αγκώνες ή και τα γόνατά του. Η πίεση χαλαρώνει τους μύες και τονώνει την κυκλοφορία των σωματικών υγρών αλλά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος, εξισορροπώντας την ενέργεια.

Thai

Από πού προέρχεται: Το μασάζ αυτό προέρχεται από την διδασκαλία της Αγιουβέρδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αναπτύχθηκε το 300π.Χ. και στηρίζεται στην ιδέα ότι μέσα από το σώμα ρέουν τα Sen Sib, δέκα «δρόμοι» ενέργειας που ενεργοποιούνται χάρη σε συγκεκριμένες κινήσεις μαλάξεων. Συμπληρώνεται συχνά από στοιχεία της yoga.

Για ποιον ενδείκνυται: Στόχος του κλασικού μασάζ Thai είναι η αρμονική ροή των ενεργειακών οδών και εν τέλει η ευεξία του επισκέπτη. Βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και του αισθήματος εξάντλησης, και χάρη στην yoga που χρησιμοποιεί βοηθά σε μια καλύτερη στάση του σώματος.

Πως λειτουργεί: Πίεση, μαλάξεις καθώς και ήπιο τέντωμα και τράβηγμα τονώνουν και ηρεμούν τις νευρικές απολήξεις κάτω από το δέρμα, ενεργοποιούν την μικροκυκλοφορία και απαλλάσσουν το σώμα από κόμπους και πιασίματα.

αρχείο λήψηςΜασάζ με καυτές πέτρες (hot stone)

Από πού προέρχεται: Διάφοροι πολιτισμοί της Βόρειας Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας αλλά και του Ειρηνικού χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο εδώ και περισσότερα από 2000 χρόνια.

Για ποιον ενδείκνυται: Για όποιον υποφέρει από άγχος, διαταραχές ύπνου ή προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος, για την πρόληψη κρυωμάτων ή για μυϊκούς πόνους.

Πώς λειτουργεί: Οι πέτρες θερμαίνονται περίπου στους 50 βαθμούς και τοποθετούνται κάτω από τον επισκέπτη που είναι ξαπλωμένος επάνω τους ανάσκελα. Επιπλέον πέτρες τοποθετούνται στο κεφάλι, την κοιλιά, τα χέρια και τα πόδια. Η θερμότητα λύνει τους «κόμπους», ηρεμεί και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος παράλληλα με μαλάξεις που θυμίζουν εκείνες του κλασικού μασάζ και συχνά περιλαμβάνουν έλαια βοτάνων.

 

 

 

You may also like