Μα… λήγει το αντηλιακό;

               Τώρα που πλησιάζουμε (αισθητά θα έλεγα) στο καλοκαίρι, οι εξορμήσεις στη θάλασσα θα γίνουν κάπως πιο συχνές – δεδομένων των συνθηκών, πάντα. Αρά τι γίνεται από εδώ και πέρα; Θα αρχίσουμε να ετοιμάζουμε την τσάντα θαλάσσης μας για να σιγουρευτούμε μεταξύ άλλων αν χρειαζόμαστε μία μικρή ανανέωση στα μαγιό μας (hint: λέμε σχεδόν πάντα “ναι”!) και να βεβαιωθούμε πως το μπουκαλάκι του αντηλιακού μας είναι ετοιμοπόλεμο. Ωπ, stopεδώ… ΕΙΝΑΙ ετοιμοπόλεμο ή μήπως θέλει κι αυτό ανανέωση;

               Όπως κάθε παραφαρμακευτικό σκεύασμα και κάθε καλλυντικό, έτσι και το αντηλιακό μας έχει όντως ημερομηνία λήξης, η οποία αναγράφεται στη συσκευασία. Στην ουσία, οι ενδείξεις “κατανάλωση έως…” δεν είναι συστάσεις αλλά μας ειδοποιούν πως από την εγγεγραμμένη ημερομηνία κι έπειτα το αντηλιακό χάνει την ισχύ του. Αυτό σημαίνει πως η χρήση του όχι μόνο δε θα μας προστατεύσει επαρκώς, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι για ηλιακό έγκαυμα αλλά και την εμφάνιση καρκίνων του δέρματος.

               Αν και σε κάποια προϊόντα δεν αναγράφεται η ημερομηνία λήξης, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (aka FDA) ορίζει πως κάθε προϊόν πρέπει να έχει αντοχή που να φτάνει τα τρία έτη. Οπότε αυτό που ο Οργανισμός συστήνει είναι να σημειώνουμε πότε αγοράσαμε το αντηλιακό ώστε να υπολογίσουμε και πότε θα το απορρίψουμε. Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπόψιν πως όταν το αντηλιακό παραμένει στην τσάντα θαλάσσης κι άρα εκτίθεται στη ζέστη και το ηλιακό φως, είναι πολύ πιθανό να μη “βγάλει” την προκαθορισμένη διάρκεια ζωής του, όπως αυτή υπολογίζεται από την ημερομηνία λήξης του.

               Πώς μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε αν ακόμη αντέχει το αντηλιακό μας;

               Σε κάθε περίπτωση η υφή του αντηλιακού δεν πρέπει να διαφέρει από όταν το χρησιμοποιήσαμε πρώτη φορά. Αν, λοιπόν, το προϊόν μυρίζει διαφορετικά κι αν το χρώμα αλλά και η αίσθηση που μας δίνει όταν το απλώνουμε είναι (ας πούμε) περίεργα, τότε αυτό πρέπει να πεταχτεί άμεσα και να προμηθευτούμε ένα νέο προϊόν.

               Ακόμη, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως εξαρτάται κι από το πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας και κάθε πότε. Η αναλογία που χρησιμοποιεί ο FDA είναι τέσσερις εφαρμογές ανά 120 ml προϊόντος, όποτε σε κάθε εφαρμογή πρέπει το σώμα μας να καλύπτεται από επαρκή ποσότητα αντηλιακού για περισσότερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σωστή εφαρμογή σημαίνει κάλυψη όλων των σημείων που εκτίθενται στον ήλιο κι επαναλαμβανόμενη επάλειψη ανά δύο ώρες.

               Προτού, λοιπόν, “φορτώσουμε” την τσάντα θαλάσσης στο Port – baggage ακόμη και για μία σύντομη βουτιά, ας βεβαιωθούμε πως εκτός από καινούριο μαγιό και καινούριο beachwear έχουμε και καινούριο (κι οπωσδήποτε αποτελεσματικό) αντηλιακό!

               Πηγή: Prevention

Photo credits : @antonyvisuals (unsplash)

You may also like