“Μητρότητα: ένας δρόμος προς τη γυναικεία ωριμότητα”, από τη Νέτη Φίλια

proud mother india

από τη Νέτη ΦίλιαΣύμβουλο Ψυχικής Υγείας*

Μητρότητα.
Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στη ζωή της. Όπως σχεδόν όλες οι μητέρες βιώνουν –αλλά συχνά διστάζουν να παραδεχτούν- ότι δεν υπάρχει τίποτε που να τις αποστραγγίζει συναισθηματικά περισσότερο από τη μητρότητα. Είναι αυτό το καθημερινό δόσιμο: αυτή η μεγάλη αγκαλιά που συγχωρεί, που παρηγορεί, που ταΐζει, που πλένει, που κοιμίζει, που επαναλαμβάνει την ίδια φράση εκατό φορές αν χρειαστεί, που εκπαιδεύει, που απαντά στις αμέτρητες απορίες, καθησυχάζει, στο τέλος της ημέρας βάζει για ύπνο, για λίγο κοιμάται και την άλλη μέρα πάλι απ’ την αρχή. Και είναι αυτή η καθημερινή άντληση των συναισθηματικών αποθεμάτων που δοκιμάζει τις αντοχές της και την ωριμάζει.
Η μητρότητα είναι εκείνη η ανθρώπινη συνθήκη που εκπαιδεύει και προπονεί ψυχικά τη γυναίκα, όσο καμία άλλη σχέση, φιλία, έρωτας, ή επαγγελματική επιτυχία. Η μητέρα παρακολουθεί μια ζωή να μεγαλώνει παράλληλα μαζί της, φροντίζοντάς την να αναπτυχθεί και προσπαθώντας να την οδηγήσει προς την αυτονομία μέρα με τη μέρα. Και την ίδια ώρα οφείλει στον εαυτό της να μην ξεχνά τη γυναίκα που είναι και να την φροντίζει. Αυτό το πάρε-δώσε μητέρας παιδιού της δίνει τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής: πώς να κατανοεί τους άλλους πέρα απ’ τον εαυτό της, πώς να συγχωρεί, πώς να διακρίνει τους φίλους και συνοδοιπόρους της ζωής της, πώς να λέει με μεγαλύτερη ευκολία τα «ναι» και τα «όχι» χωρίς αμφιταλαντεύσεις.
mother

Η μητέρα είναι εκεί, κάθε μέρα, με συνέπεια, υπομονή, με φροντίδα, αγάπη, χιούμορ, επανάληψη σε φράσεις και ατάκες της δικής της μαμάς, άλλες σοφές κι άλλες παράλογες. Με τύψεις για κάτι που είπε ή δεν έκανε, απογοήτευση, προσωπική ακύρωση καμιά φορά, χωρίς όμως να εγκαταλείπει. Γιατί βιώνει τη μητρότητα, μια από τις μακρόπνοες διαδικασίες της ζωής που παράγει ευτυχία και γι’ αυτό προϋποθέτει χρόνο, κόπο και υπομονή. Γιατί έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο, όχι μόνο με το παιδί της, μα κυρίως με τον εαυτό της. Ν’ αγαπά την ευθύνη, χωρίς κανείς να της εγγυάται το αποτέλεσμα. Να είναι υπεύθυνη για κάποιον τόσο δικό της, που όμως δεν της ανήκει.

IMG_0350

Νέτη Φίλια είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της, μπορείτε να καλέσετε στο 6945-858780 ή να της γράψετε στο : [email protected]

You may also like