Μουσείο Μπενάκη: Ο Κατάλογος της επετειακής έκθεσης”1821 Πριν και Μετά” κυκλοφόρησε

Ο μνημειώδης κατάλογος 1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και για τη μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ. Τα περισσότερα από 1.200 αντικείμενά της και οι 1.218 σελίδες του καταλόγου της παρουσιάζουν εκατό χρόνια ιστορίας του νεότερου Ελληνισμού, από το 1770 μέχρι το 1870. Πρόκειται για την εκατονταετία που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων. Κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Μέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα αντίστοιχα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης. Μας εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας της προεπαναστατικής περιόδου… Κειμήλια πολέμου των χρόνων της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων… Μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου, του 20ού και του 21ου αιώνα, τα οποία μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης. Παρουσιάζονται τα έργα των συνδιοργανωτριών Τραπεζών, Οργανισμών και ιδιωτών συλλεκτών… Αλλά και οι πλούσιες συλλογές που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης στο Μουσείο που προσέφερε στο ελληνικό έθνος. Το σύνολο αυτών των έργων δημιουργεί μια σύνθεση με βαθύ περιεχόμενο. Αποτυπώνεται το γοητευτικό παρελθόν των νεοελλήνων και αναδεικνύει τους λόγους της ύπαρξής μας, την αντοχή μας και την πορεία μας. Τα θετικά στοιχεία που δόμησαν τον νεότερο Ελληνισμό.

Οι συντελεστές:

Την επιμέλεια του τόμου και τα εισαγωγικά κείμενα των ενοτήτων και υποενοτήτων υπογράφουν οι Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου. Τα εισαγωγικά κείμενα του τόμου ανήκουν στους Δημήτρη Δημητρόπουλο, Άννα Αθανασούλη, Βαγγέλη Σαράφη, Μιχάλη Φέστα, Λίνα Λούβη και Χάρι Κανελλοπούλου. Τον συντονισμό της έκθεσης έχει η Μαρία Σαρρή και την επιμέλεια κειμένων η Σταλίνα Βουτσινά. Τους χάρτες έχουν σχεδιάσει οι Βύρων Αντωνιάδης και Μιχάλης Φέστας και τους έχει επεξεργαστεί η Ντόρα Πικιώνη. Τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου υπογράφει η Εριφύλη Αράπογλου – Enarte και το καλαίσθητο τυπογραφικό αποτέλεσμα οφείλεται στην «Γ. Κωστόπουλος Γραφικές Τέχνες Α.Ε.».

Ο τόμος αποτελεί τον κατάλογο της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» (Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, Μάρτιος-Νοέμβριος 2021) και κυκλοφορεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα

Τηλ. 210 3671000

benaki.org

You may also like