Μουσικά αφιερώματα: Swing

Swing 3Swing για τους περισσότερους από μας, σημαίνει πολυμελείς μπάντες, γρήγοροι, χαρούμενοι ρυθμοί, γεμάτα ballrooms από επιδέξιους χορευτές και εκτενή μουσικά σόλο μελών της μπάντας.

Με αφορμή τη μόδα που επανήλθε τα τελευταία χρόνια και μεγάλη αγάπη για τη μουσική και επομένως το χορό swing, ας κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο για να μάθουμε από πού προέρχεται το είδος και τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του.

Τι είναι η swing μουσική;

Η swing είναι ένα είδος της jazz, συχνά λανθασμένα συνδυασμένο με τη ‘big band’ μουσική. Διαφέρει ως προς τα χαρακτηριστικά, από τη jazz της Νέας Ορλεάνης και Dixieland, καθώς περιέχει προσεγμένα και περισσότερα εξελιγμένα σόλο από μέλη της μπάντας.  Με την πάροδο των χρόνων, ανακαλύφθηκαν νέα είδη της swing, όπως τα: new jack swing ή  swingbeat και electro-swing.

Η αρχή

Η Swing ‘γεννήθηκε’ κατά τη διάρκεια των χρόνων της Μεγάλης Ύφεσης και ενώ νωρίτερα υπήρχαν μπάντες από το 1920 που πειραματίστηκαν με τους πρώτους ήχους, το είδος εξελίχθηκε το 1935 και κορυφώθηκε στις αρχές του ’40, συστήνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Swing εποχή. Αρχικά, τη swing έπαιζαν και απολάμβαναν Αφροαμερικανικές μπάντες, καθώς η μουσική αποτελούνταν από ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής και Ευρώπης. Φημολογείται ότι ο Louis Armstrong ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που στα μέσα της δεκαετίας του ’20, εισήγαγε στη Jazz , τη Swing Jazz. Με την αύξηση των ακροατών, ολοένα και περισσότερες μπάντες ήταν υποχρεωμένες να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους swing κομμάτια. Παρόλα τα ρατσιστικά σχόλια που έλαβε η μουσική από μη Αφροαμερικανούς ακροατές, γρήγορα το είδος αγαπήθηκε και κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένα swinging έθνος.

The Swing Era

Swing musicΤη Swing εποχή εγκαινίασε ο Benny Goodman με τη μπάντα του, όταν στις 21 Αυγούστου του 1935, έπαιξαν μουσική στην αίθουσα χορού Palomar του Λος Άντζελες, μπροστά σε χιλιάδες νέους θαυμαστές. Η βραδιά μεταδόθηκε παράλληλα και στο ραδιόφωνο, όπου την άκουσαν εκατομμύρια ακροατές. Άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες-ορόσημα της εποχής ήταν οι Duke Ellington, Lester Young, Coleman Hawkins και Fletcher Henderson, Glenn Miller, καθώς και οι Billie Holliday και Ella Fitzgerald.

It don’t mean a thing, if it ain’t got that swing…’

Σήμερα το swing έχει επιστρέψει δυναμικά, ενώ συνεχώς πολλαπλασιάζονται τα bar και οι αίθουσες χορού, γεμάτα από λάτρεις του ρετρό, οι οποίοι δεν διστάζουν να χορέψουν  Lindy Hop, West Coast Swing και Jive.

Πηγή:  http://history.just-the-swing.com

Photos: Pinterest

Σχετικά άρθρα:

You may also like