Μπορεί ο ύπνος το σαββατοκύριακο να αναπληρώσει τον χαμένο από τις καθημερινές;

Η πρόσφατη έρευνα που απαντά στο ερώτημα.

Η πίεση και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν πολλές φορές στο να μην κοιμόμαστε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός για την εύρυθμη λειτουργία του. Αυτό που ενδείκνυται είναι τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου, αλλά είναι μέρες που ο χρόνος είναι πραγματικά ανύπαρκτος. Κάπως έτσι, οι ελπίδες μας εναποτίθενται στο σαββατοκύριακο, οπότε το πρόγραμμά μας είναι πιο ελεύθερο για να κοιμηθούμε περισσότερες ώρες. Εϊναι, όμως, αυτό ικανό για να αναπληρώσει την έλλειψη ύπνου όλης της εβδομάδας;

Αν και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Wiley Online Library τον Μάϊο του 2018 έδειξε ότι ο ύπνος τα σαββατοκύριακα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία μας, μία νέα έρευνα στο Current Biology του Cell έρχεται να υποστηρίξει κάτι που αντικρούει τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, η απώλεια του ύπνου μέσα στην εβδομάδα δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τον ύπνο των σαββατοκύριακων. Στην έρευνα συμμετείχαν 36 νέοι και υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: αυτούς που κοιμόντουσαν πέντε ώρες όλη την εβδομάδα, αυτούς που κοιμόντουσαν πέντε ώρες τις καθημερινές, ύπνο χωρίς περιορισμούς το σαββατοκύριακο και μετά άλλα δύο βράδια με ύπνο πέντε ωρών, και αυτούς που κοιμόντουσαν μέχρι εννιά ώρες όλη την εβδομάδα.

Από τους παραπάνω, όσοι δεν είχαν αρκετές ώρες ύπνου παρουσίασαν αυξημένη επιθυμία για σνακ μετά το δείπνο, άρα και αύξηση βάρους, ενώ ακόμη κι αυτοί που κοιμόντουσαν το σαββατοκύριακο συνέχιζαν να έχουν τις αρνητικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου, όπως την αυξημένη κατανάλωση σνακ.

Αυτοί οι άνθρωποι είχαν, επίσης, χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

You may also like