“Μπορώ να μείνω έγκυος ενώ θηλάζω;” Ο Αθ. Παπανικολάου απαντά

baby_3173961bΠολλές νέες μαμάδες διερωτώνται αν μπορούν να έχουν μία καινούρια εγκυμοσύνη ενώ θηλάζουν. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά τι συμβαίνει κατά την περίοδο του θηλασμού όσον αφορά στη γονιμότητα της γυναίκας.

Η προλακτίνη είναι η απαραίτητη ορμόνη για την παραγωγή του γάλακτος. Οι τιμές αυτής της ορμόνης αυξάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αγγίζουν τις μέγιστες τιμές της κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Με τη γέννηση του νεογνού πέφτουν, άλλα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όσο η μητέρα θηλάζει. Η προλακτίνη εμποδίζει την ωορρηξία, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτικό και προσφέρει μία κάλυψη περίπου 98%.

Προσοχή όμως, αυτό ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, δηλαδή όταν η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά, όταν ο θηλασμός διαρκεί συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και όταν δεν υπάρχουν μεγάλα μεσοδιαστήματα μεταξύ των διαδοχικών θηλασμών, προκειμένου τα επίπεδα της προλακτίνης να παραμένουν τέτοια ώστε να παρέχουν την αντισυλληπτική τους ικανότητα. Εάν κάποιο από αυτά τα κριτήρια δεν τηρείται, η μητέρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το θηλασμό ως μέθοδο αντισύλληψης και είναι εκτεθειμένη σε νέα πιθανή εγκυμοσύνη. Σε κάποιες μελέτες έχει επίσης τεκμηριωθεί πως χάνεται η αντισυλληπτική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Αν και τα συμπτώματα της πιθανής νέας εγκυμοσύνης είναι πανομοιότυπα με αυτά που γνωρίζουμε, η γυναίκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι δύσκολο σε μερικές περιπτώσεις να τα διακρίνει, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να αργήσει να αντιληφθεί τη νέα εγκυμοσύνη. Να μην ξεχνάμε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η μητέρα δεν βλέπει έμμηνο ρύση.

thanasis papanikolaou1Εφόσον λοιπόν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ως φυσική αντισύλληψη ο θηλασμός και το ζευγάρι δεν επιθυμεί άμεσα μία νέα εγκυμοσύνη, θα πρέπει να στραφούν σε άλλες μεθόδους αντισύλληψης, όπως το mini-pill (δισκίο με μόνο προγεσταγόνα), το προφυλακτικό ή ακόμα και το ενδομήτριο σπείραμα. Είναι πιο φρόνιμο να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για να μάθετε ποιά είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για εσάς.

Παπανικολάου Αθανάσιος MD, MSc
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
T
213 0374762

You may also like