Νέα χρονιά, νέοι στόχοι.. όχι άλλη αναβολή!, από τη Μαρία Μάρκου

55bca6f316a16b9eeeb77f30b9661992Η νέα χρονιά ξεκίνησε και έχοντας διανύσει το πρώτο δεκαπενθήμερο, βλέπεις ότι οι νέοι στόχοι που έθεσες εθιμοτυπικά την Πρωτοχρονιά, αντί να πραγματοποιούνται, τελικά απομακρύνεσαι για άλλη μια φορά από αυτούς με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην γνωστή λίστα για την επόμενη χρονιά… Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στους τρόπους της πραγματοποίησής τους με στόχο η επόμενη λίστα να είναι όσο πιο ανανεωμένη γίνεται.

Το πρώτο βήμα είναι να τεθούν στόχοι που αφορούν σημαντικές επιθυμίες και ανάγκες. Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με όλα όσα θέλεις και χρειάζεσαι και αφού την τελειώσεις, ταξινόμησέ τα με βάση τις προτεραιότητές σου και άσε στην άκρη τα δευτερεύοντα. Ένας από τους κύριους λόγους που αναστέλλονται οι στόχοι μας είναι ότι δεν γίνεται να γίνουν όλα μαζί καθώς έτσι πιο πολύ πελαγώνουμε παρά προσπαθούμε για την επίτευξή τους. Φρόντισε λοιπόν ο αριθμός να είναι μικρός και βατός ώστε να μπορείς να ασχοληθείς πραγματικά με αυτά που θέλεις να αλλάξεις.

Το επόμενο βήμα είναι οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί. Συχνά μπερδεύουμε την δυνατότητα με την παντοδυναμία ξεχνώντας ότι δεν μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα μιας και δεν περνούν όλα από εμάς. Φρόντισε οι στόχοι σου να αφορούν μόνο εσένα και όχι άλλους ανθρώπους, λαμβάνοντας υπ’όψιν αφενός τα μέσα που διαθέτεις, αφετέρου τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσεις. Κάποιες από αυτές μπορούν να καταστούν υπό τον έλεγχό σου ενώ άλλες είναι αδιαμφισβήτητα ανεξέλεγκτες. Επομένως θέσε τους στόχους σου με βάση πράγματα που μπορείς να κάνεις αλλά και που μπορούν να γίνουν.

Το τελευταίο βήμα είναι οι στόχοι να είναι συγκεκριμένοι και όχι αφηρημένοι. Για παράδειγμα, η κλασική επιθυμία “να χάσω κιλά” δεν μοιάζει επιβοηθητική. Αντ’ αυτού προτίμησε το “θα κάνω καθημερινά γυμναστική” και ξεκίνα άμεσα με 10 – 20 λεπτά σωματικής άσκησης την μέρα ακόμα και στο σπίτι. Ένας συνηθισμένος λόγος εξαιτίας του οποίου αναβάλουμε τους στόχους μας είναι γιατί αυτοί μένουν αόριστοι ενώ χρειάζονται ένα προγραμματισμένο και σχεδιασμένο τρόπο επίτευξης.

634fb311d3e80d7c6639a7678dffdef3Έχοντας ως κριτήρια τα παραπάνω, αυτό που απομένει είναι η απόφαση. Αποφασίζω σημαίνει ότι παίρνω μία θέση και προσανατολίζομαι με βάση αυτήν. Στην πραγματικότητα, οι στόχοι της νέας χρονιάς συχνά καταλήγουν απραγματοποίητοι γιατί το άτομο τους θέτει αλόγιστα για το εθιμοτυπικό της υπόθεσης. Ένα αποφασισμένο άτομο όμως να αλλάξει αυτά που επιθυμεί κινητοποιείται και πασχίζει σε τούτη την κατεύθυνση καθημερινά. Κι αυτό γιατί έχοντας πάρει την απόφαση έχει δεσμευτεί απέναντι στον εαυτό του να την υλοποιήσει. Φρόντισε λοιπόν η λίστα σου να μην είναι ένα απλό χαρτί που θα ξαναγραφτεί από την αρχή του χρόνου αλλά να είναι μια υπόσχεση στον εαυτό σου που για να επιτευχθεί χρειάζεται αφοσίωση, χρόνο και αγώνα.

Για πολλούς ανθρώπους είναι επιβοηθητική η δέσμευση απέναντι σε τρίτους οπότε αν το κρίνεις απαραίτητο μοιράσου με τους αγαπημένους σου τις επιθυμίες σου και ζήτα τη βοήθειά τους μέσω της συμπαράστασης και της επαγρύπνησής τους στις δύσκολες στιγμές της απογοήτευσης ή της αναβολής της εκάστοτε προσπάθειάς σου.

Στην πραγματικότητα, η λίστα με τους νέους στόχους είναι μια καλή ευκαρία αυτογνωσίας. Το άτομο συνειδητοποιεί τις απραγματοποίητες επιθυμίες και τις ανικανοποίητες ανάγκες του και κοιτάζει εντός του τα μέσα που διαθέτει ώστε να τα επιστρατεύσει προς την ικανοποίησή τους. Η αφοσίωση σε αυτές και η συνεχής προσπάθεια που επιδεικνύει είναι εσωτερικοί δρόμοι που εκτός από την επίτευξη των παραπάνω, τον οδηγούν στην εξέλιξη του καλύτερου εαυτού που επιθυμεί και χρειάζεται. Κάτι που είναι θεμιτό ανά πάσα χρονική στιγμή και δεν γίνεται αποκλειστικά με την πρωτοχρονιάτικη λίστα.

Καλή χρονιά σε όλους και όλες!

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία Μάρκου, πατήστε εδώ

Περισσότερα άρθρα από την ψυχολόγο μας, Μαρία Μάρκου:

Ομοφυλοφιλία… μία ιστορία από τα παλιά!, από τη Μαρία Μάρκου
Νέα γυναίκα και single mom, από την Μαρία Μάρκου
Μαμά 45 ετών και..άνω, από τη Μαρία Μάρκου
Κρίσεις πανικού; Don’t panic!,από την Μαρία Μάρκου

You may also like