ΚΟΛΟΚΥΘΑ: ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ HALLOWEEN!

Αυτήν την εποχή η κολοκύθα είναι… στα high της, ενώ στο εξωτερικό θα αρχίσουμε να τις βλέπουμε συχνά ελέω Halloween. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι κι ό,τι πιο πρακτικό να μαγειρέψει κανείς, όμως η προσφορά της κολοκύθας στην υγεία μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζαμε. Ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

01 Η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτίνη που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, κάνοντας το ογκώδες λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α (ένα μπολάκι περιέχει το… 245% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α!). Επίσης, λόγω της περιεκτικότητάς της σε νερό κατά 94%, έχει ελάχιστες θερμίδες – για την ακρίβεια το προαναφερόμενο μπολάκι περιέχει μόλις 49 θερμίδες. Αλλά ας αφήσω εδώ τους αριθμούς να μας πούνε τι άλλα θρεπτικά στοιχεία περιέχει αυτό το μπολάκι:

  • 0,2 γραμμάρια λιπαρών
  • 2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 12 γραμμάρια υδατανθράκων
  • 3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • Το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C
  • Το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε κάλιο
  • Το 11% ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε χαλκό, μαγγάνιο και βιταμίνη Β2
  • Το 10% ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Ε
  • Το 8% ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε σίδηρο
Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως για όλα τα παραπάνω, η κολοκύθα είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους!

02 Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις. Γνωρίσουμε όλοι πλέον πως οι ελεύθερες ρίζες είναι εκείνες που καταστρέφουν τα κύτταρα του σώματος οδηγώντας μακροχρόνια σε παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε α-καροτίνη, β-καροτίνη και β-κρυπτοξανθίνη, αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Χάρη σ’ αυτά τα αντιοξειδωτικά, η κολοκύθα μπορεί να προστατεύει το δέρμα μας και να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κι οφθαλμικών παθήσεων.

03 Εκτός των παραπάνω δράσεων, της, η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις που το προσβάλλουν. Επίσης, η περιεκτικότητα της κολοκύθας σε βιταμίνη C, βοηθά στην αύξηση των λευκοκυττάρων, κάνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας αποτελεσματικότερη και βοηθώντας πληγές να επουλωθούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Τέλος, βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό παίζουν και η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος και το φολικό οξύ που η κολοκύθα περιέχει.

@calya1/ unsplash.com

04 Σ’ έρευνες γύρω από τη βιταμίνη Α έχει διαπιστωθεί η έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται με σταδιακή απώλεια της όρασης. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συμπέραναν πως όσοι καταναλώνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Ακόμη, η κολοκύθα περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες επίσης περιορίζουν το ρίσκο εκδήλωσης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη, ενώ επίσης συμβάλλει κι η αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών C και Ε.

05 Επανερχόμαστε στην πλούσια περιεκτικότητα της κολοκύθας σε αντιοξειδωτικά, καθώς αυτά είναι που μειώνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Επιστήμονες διαπίστωσαν πως η επαρκής πρόσληψη καροτινοειδών προστατεύουν από κακοήθειες σε στομάχι, λάρυγγα, πάγκρεας, στήθος κ.α. Ωστόσο δε μπορεί να εξακριβωθεί ακόμη αν για τη μείωση του κινδύνου αυτού ευθύνονται απόλυτα τα καροτενοειδή ή κι άλλοι παράγοντες, όπως οι διατροφικές (κι όχι μόνο) συνήθειες των συμμετεχόντων στην έρευνα.

06 Ούσα πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες η κολοκύθα μπορεί να μας προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκεκριμένα, το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C, σε συνέργεια με τις φυτικές ίνες, μειώνει την “κακή” LDL χοληστερόλη εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στα αγγεία.

07 Για εμάς που θέλουμε λαμπερό κι υγιές δέρμα, η κολοκύθα είναι φίλη μας! Η β-καροτίνη που το σώμα μας μετατρέπει σε βιταμίνη Α διαχέεται στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, προστατεύοντάς το από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ σε αυτήν την προστασία συμβάλλουν και οι αντιοξειδωτικές βιταμίνη Ε, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η βιταμίνη C με τη σειρά της είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι κι αυτό που κάνει το δέρμα μας υγιές και σφριγηλό.

Το καλύτερο; Μπορούμε να την απολαύσουμε όπως επιθυμούμε! Η γλυκιά της γεύση την κάνει δημοφιλή ως βάση για τηγανίτες, τάρτες και πίτες, όμως μπορεί να καταναλωθεί απολαυστικά ψητή, ως σούπα και με ζυμαρικά. Αν κι η εύκολη επιλογή είναι η συσκευασμένη, μία κολοκύθα βιολογικής καλλιέργειας είναι η ιδανική κι επωφελής επιλογή. Αν και (ομολογουμένως) θέλει λίγη δουλειά το κόψιμό της, μπορεί να τριφτεί και να διατηρηθεί για ένα διάστημα στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων.

Featured image: pexels.com/@fotios-photos

You may also like