Οδηγίες ενυδάτωσης για τον αυριανό Μαραθώνιο

Κράμπες, κόπωση, μειωμένη αθλητική απόδοση και ζάλη είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση και τα συμπτώματά της επιλέγοντας το κατάλληλο αθλητικό ποτό και ακολουθώντας τις τεχνικές ενυδάτωσης που θα βρείτε στη συνέχεια του κειμένου ώστε να επιτύχετε τις μέγιστες επιδόσεις στην επόμενή σας προπόνηση ή τον αγώνα!

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης;
Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις σας, συμβάλλει στην πρόληψη των τραυματισμών, τη λειτουργία της καρδιάς, τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και την ανάρρωση.

Ως εκ τούτου, είτε είστε επαγγελματίας αθλητής, είτε αθλούμενος η επαρκής ενυδάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιδόσεις σας.

Ποια είναι τα αίτια της αφυδάτωσης κατά την άσκηση;
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της αφυδάτωσης είναι χρήσιμο να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά της άσκηση.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της άσκησης η θερμοκρασία του σώματός σας ανεβαίνει. Στη συνέχεια, η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε εφίδρωση η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε εξάτμιση του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος και μείωση της θερμοκρασίας.

Έτσι λοιπόν, γίνεται κατανοητό πως κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα σας αποβάλλει νερό με σκοπό τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Απώλεια των υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από την πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση.

Αίτια της αφυδάτωσης μπορεί να είναι
-Η ανεπαρκής λήψη υγρών
-Η υπερβολική εφίδρωση
-Η άσκηση σε ξηρό ή/και θερμό περιβάλλον
-Η λήψη υγρών μόνο σε κατάσταση δίψας

Πώς η αφυδάτωση επηρεάζει την αθλητική απόδοση;
Εάν η αφυδάτωση είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να μειώσει την απόδοση στα περισσότερα αγωνίσματα. Πιο συγκεκριμένα, απώλεια υγρών μέσω της εφίδρωσης μεγαλύτερη από το 2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αισθητή μείωση της αθλητικής απόδοσης.

Ομοίως, απώλεια υγρών που υπερβαίνει το 5% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αθλητικής απόδοσης κατά 30%!

 

Ως μείωση της αθλητικής απόδοσης εννοούμε τη μείωση της μυϊκής δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, της συγκέντρωσης, του χρόνου αντίδρασης, του συντονισμού και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, η αφυδάτωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού!

Συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι:
-Οι μυϊκές κράμπες
-Η ζάλη
-Η κόπωση
-Η θερμοπληξία
-Η θερμική εξάντληση

Πως θα αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα;
Η σωστή ενυδάτωση ξεκινά αρκετές ώρες πριν τον αγώνα ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής απορρόφηση των υγρών και η αποβολή της περίσσειας. Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε συνοπτικά το πλάνο ενυδάτωσης που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να φτάσετε στη γραμμή της εκκίνησης ή στον αγωνιστικό χώρο επαρκώς ενυδατωμένοι:

Χρονισμός Ποσότητα
4 ώρες πριν 4-7ml νερού ή αθλητικού ποτού / κιλό σωματικού βάρους*
2 ώρες πριν 400 – 600ml νερού ή αθλητικού ποτού

* Για παράδειγμα, ένας αθλητής 75kg θα χρειαστεί 300-525ml νερού ή αθλητικού ποτού.

To υπόλοιπο άρθρο του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Κωνσταντίνου Mπακόπουλου μπορείτε να το διαβάσετε στο mednutrition.gr

You may also like