Οι γυναίκες του Ομπάμα πριν τη Μισέλ

Οταν ο Μπαράκ Ομπάμα συνάντησε τη Ζενεβιέβ Κουκ το 1983 σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης, ήταν η αρχή της σοβαρότερης ερωτικής του σχέσης μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ομως καθώς ο 22χρονος απόφοιτος του Κολούμπια άρχιζε να διαμορφώνει το μέλλον του, πάλευε και με την ταυτότητά του. Αμερικανός ή διεθνής; Μαύρος ή λευκός; Στηριγμένος σε συζητήσεις τόσο με την Κουκ όσο και με τον Ομπάμα, ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Μαράνις έγραψε μια νέα βιογραφία του αμερικανού Προέδρου, με τον τίτλο «Barack Obama: The Story», στην οποία για πρώτη φορά περιγράφεται η ιστορία εκείνου του ζευγαριού. Το απόσπασμα του βιβλίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Vanity Fair» προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, μια και οι μόνες εικόνες που είχαμε μέχρι σήμερα για την προσωπική ζωή του ανθρώπου που ζητά να επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, ήταν με τη σύζυγό του Μισέλ και τα παιδιά τους.

Ο νεαρός Μπαράκ μετέφερε τις σπουδές του από το Κολέγιο Occidental στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1981, ένα χρόνο πριν πάρει το πτυχίο του. Οπως περιγράφει ο ίδιος στον Μαράνις, σε μια συνέντευξη που του έδωσε μέσα στο Οβάλ Γραφείο, «ζούσα πολύ ασκητική ζωή, ήμουν πολύ σοβαρός». Από τη ζωή του στη Νέα Υόρκη έλειπαν οι εντυπωσιακές προσωπικότητες, εκείνες που είχε συναντήσει στο Λος Αντζελες, τη Χαβάη και την Ινδονησία. Δεν αισθανόταν ιδιαίτερα συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιό του ή τις πρώτες δουλειές που έπιασε μετά την αποφοίτηση. Είχε όμως πολλές υπαρξιακές αναζητήσεις και συζητούσε συχνά για το παρελθόν και το μέλλον, με στενούς φίλους του, μεταξύ των οποίων και δύο συντρόφους του, την Αλεξ Μακνίρ και τη Ζενεβιέβ Κουκ, οι οποίες είχαν καταγράψει τις συζητήσεις τους – η μια σε γράμματα που αντάλλασσαν και η άλλη στο ημερολόγιό της.

Το πρώτο διαμέρισμα του Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, όπου συγκατοικούσε με τον φίλο του από το κολέγιο Occidental Φιλ Μπέρνερ, ήταν στη διεύθυνση 142 West 109th Street. Η θέρμανση και το ζεστό νερό ήταν σπάνιες απολαύσεις. Οταν έπεφτε κρύο το βράδυ οι συγκάτοικοι χρησιμοποιούσαν σλίπινγκ-μπαγκ και περνούσαν όσο λιγότερο χρόνο μπορούσαν στο διαμέρισμα – πήγαιναν στην βιβλιοθήκη Μπάτλερ που βρισκόταν εκεί κοντά, μέρη της οποίας έμεναν ανοιχτά όλο το βράδυ.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ.
Η μοναξιά που ένιωθε ο Μπαράκ στη Νέα Υόρκη φαίνεται ξεκάθαρα στα γράμματά του προς την Αλεξ Μακνίρ, μια νεαρή από το κολέγιο στο Λος Αντζελες η οποία τον είχε γοητεύσει. Η Αλεξ συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Μπάρι, όπως τον φώναζε. [quote_left]”Ήταν ενδιαφέρων με έναν ιδιαίτερα τρόπο. Ηλεγχε προσεκτικά μια ιδέα ή ένα ερώτημα, το παίδευε, προσπαθούσε να εξετάσει όλες τις πλευρές και μετά κατέληγε σε ένα ακριβές και κομψό συμπέρασμα”[/quote_left] Οταν η Αλεξ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη πήρε στο τηλέφωνο τον Ομπάμα. Συναντήθηκαν σε ένα ιταλικό εστιατόριο στη Λέξινγκτον και, όπως θυμάται εκείνη, «καθήσαμε, μιλούσαμε, τρώγαμε και πίναμε. Ηταν ένα από εκείνα τα σκοτεινά, παλιά ιταλικά εστιατόρια που δεν υπάρχουν πλέον στη Νέα Υόρκη. Κουβεντιάζαμε για ώρες και μετά επιστρέψαμε στο διαμέρισμά μου και αποχαιρετηθήκαμε. Μετά αρχίσαμε να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί».
Η Αλεξ θυμάται εκείνη την περίοδο ως ένα καλοκαίρι ατελείωτων περιπάτων, γευμάτων, πολλών ωρών στα διαμερίσματά τους, με επισκέψεις σε μουσεία και κουβέντες για τη ζωή. Θυμάται μια συγκεκριμένη έντονη συζήτηση έξω από το MoMA, όταν εκείνος ήταν παθιασμένος με το θέμα των επιλογών. Αναρωτιόταν εάν υπήρχαν πραγματικές επιλογές ή ελεύθερη βούληση. Τι ρόλο έπαιζαν η παιδική του ηλικία, η κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, το χρώμα του δέρματός του, οι προσδοκίες που είχαν οι άλλοι από εκείνον; Μετά το καλοκαίρι χωρίστηκαν, κράτησαν όμως τον δεσμό τους μέσα από παθιασμένα γράμματα. Οπως θυμάται η Αλεξ, το πάθος τους ήταν τόσο για τις ιδέες και τις λέξεις όσο και ερωτικό – αυτό που αποκάλεσε «ο χορός της οικειότητας μέσω της γλώσσας». Σε μια επιστολή του παραδέχθηκε. «Εγώ, χωρίς τάξη, χωρίς δομές ή παραδόσεις για να στηριχτώ αισθάνομαι απομονωμένος. Η μόνη λύση απέναντι σε αυτό είναι να απορροφήσω όλες τις παραδόσεις και τις τάξεις, να τις κάνω δικές μου και να γίνω δικός τους».
Είναι εκεί λοιπόν, γύρω στα 22 του, όταν δημιουργείται μέσα στον Ομπάμα η ιδέα που θα τον διαμορφώσει πολιτικά. Ο διαφορετικός δρόμος που βρήκε για να ακολουθήσει ήταν να υψωθεί πάνω από τις διαχωριστικές γραμμές και να αγκαλιάσει όλες τις επιλογές διότι, όπως έγραψε στην Αλεξ, «το να επιλέξω μία θα με περιορίσει και αυτό θα ήταν απαράδεκτο».

ΩΡΙΜΟΣ ΕΤΩΝ… 22
.
Πολλές προσωπικές λεπτομέρειες δεν έχει το βιβλίο του Μαράνις, ίσως γιατί τελικά ο Ομπάμα δεν ήταν ο τύπος του ανθρώπου που μοιράζεται εύκολα τα προσωπικά του με τους άλλους.[quote_right]”Είναι ήδη τόσο μεγάλος στην ηλικία των 22 ετών», παρατηρούσε η άλλη φίλη του η Ζενεβιέβ Κουκ, τρία χρόνια μεγαλύτερή του.”[/quote_right] Το 1984, ενώ είχαν χωρίσει, γράφει στο ημερολόγιό της: «Ο Μπαράκ εξακολουθεί να με γοητεύει. Ομως παίρνει όλα τα πράγματα στα σοβαρά, έχει μεγάλο αυτοέλεγχο».
Οι λιγοστές προσωπικές μαρτυρίες που έχουμε αφορούν την καθημερινότητά τους. Tο νεαρό ζευγάρι ξόδευε πολύ χρόνο μαγειρεύοντας: στον Μπαράκ Ομπάμα άρεσε να φτιάχνει βοδινό με τζίντζερ και σάντουιτς με τόνο, όπως του είχε διδάξει ο παππούς του, με ψιλοκομμένο άνηθο τουρσί. Διάβαζαν βιβλία, μεταξύ άλλων, ποιήματα της Μάγια Αγγέλου και μυθιστορήματα της Τόνι Μόρισον και συζητούσαν γι’ αυτά. Οσο συνυφασμένη κι αν ήταν η καθημερινότητά τους, ο Μπαράκ μάλλον αναζητούσε κάτι άλλο. Η Ζενεβιέβ προβλέπει μάλιστα και τη σχέση του Ομπάμα με τη σημερινή σύζυγό του. Γράφει στο ημερολόγιό της στις 23 Μαΐου 1985, κατανοώντας ότι δεν έχουν μέλλον. «Αυτή η λυγερή, κεφάτη, δυνατή μαύρη γυναίκα τον περιμένει κάπου!» Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989 ο Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζει τη Μισέλ Ρόμπινσον στο Σικάγο, με την οποία θα γιορτάσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 20 χρόνια γάμου.

Πηγή:tanea.gr

You may also like