Ο έρωτας ταξιδεύει… στη “La La Land”!

Είδαμε την ταινία και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας!

Από το καλοκαίρι είχα βάλει στο μάτι το musical του Damien Chazelle και μόλις ήρθε στις ελληνικές αίθουσες έσπευσα!

Los Angeles, η Γη της Επαγγελίας για φιλόδοξους ταλαντούχους νέους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κι ο Sebastian (Ryan Gosling), ένας πιανίστας της jazz που ονειρεύεται να την επαναφέρει στο θώκο της δημοφιλίας κι η Mia (Emma Stone), μία νεαρή ηθοποιός που κυνηγάει το ρόλο που θα την απογειώσει. Η τυχαία τους γνωριμία μόνο ευχάριστη δεν είναι και φροντίζουν να το ξεκαθαρίσουν ο ένας στον άλλον – άλλωστε είναι τόσο διαφορετικοί. Ο Έρωτας, όμως, αυτό το χαριτωμένο φτερωτό “βρωμόπαιδο” άλλα σχέδια έχει και τα βέλη του θα τους πετύχουν. Κάποια στιγμή έρχονται κι οι πολυπόθητες επιτυχίες, αλλά αυτές συνήθως έχουν κι ένα αντίτιμο. Τι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα, λοιπόν, για τη Mia και το Sebastian: η αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον ή τα όνειρά τους; Και κυρίως… μέχρι που φτάνει η αγάπη τους; Τι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν γι’ αυτήν;

Το “La La Land” είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Damien Chazelle που γνωρίσαμε πριν δύο χρόνια με το καθηλωτικό “Whiplash”. Η ιστορία, όπως και με το “Whiplash”, είναι κι αυτή ατόφια δημιουργία του Chazelle. Ενδιαφέρον στοιχείο που αξίζει να τονίσουμε είναι πως ο Chazelle δούλευε την ιδέα του “La La Land” από το 2010.

Φόρος τιμής στο παλιό καλό musical που γνωρίσαμε από καλλιτέχνες όπως ο Fred Astaire κι η Ginger Rogers και που αυτό “παντρεύεται” με το σήμερα για να αντιληφθούμε πως τα πράγματα δεν είναι τελικά τόσο… ονειρεμένα σε αυτή τη Χώρα των Θαυμάτων; Μία απεικόνιση του τι είναι η τέχνη για τον εκάστοτε καλλιτέχνη; Μία τρυφερή ιστορία αγάπης; Όπως και να το δει κανείς, το “La La Land” είναι, αρχικά, μία πανδαισία χρωμάτων, ρυθμού και κυρίως συναισθημάτων. Η νοσταλγία, η αγωνία, η επιμονή, ο έρωτας κι η αγάπη είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το κινηματογραφικό γαϊτανάκι. Κρατώντας κι ως γνώμονα το γεγονός πως το musical είναι ένα απαιτητικό είδος παραγωγής όπου ο ηθοποιός πρέπει μεταξύ άλλων να είναι τραγουδιστής, χορευτής κι ό,τι άλλο του ανατεθεί, ο πήχης ανεβαίνει προκειμένου ο θεατής να βγει κάτι παραπάνω από ευχαριστημένος από την αίθουσα. Το project που τόσο παθιασμένα θέλησε να φέρει εις πέρας ο Chazelle καταφέρνει ακριβώς αυτό: να βγεις από την αίθουσα πλημμυρισμένος από μία γλυκόπικρη αίσθηση και να σε κάνει όχι μόνο να βιώσεις στο πετσί σου την ιστορία του ζευγαριού αλλά και να αναπολήσεις τέχνες που στα χρόνια που ζούμε θεωρούνται επαπειλούμενο είδος. Τολμώ μάλιστα να πω πως ο Chazelle βάζει στο τριπάκι το θεατή να αναζητήσει παραπάνω ό,τι έχει σχέση με τη jazz και το musical. Να σας αναφέρω πως τόσες μέρες οι Jazz playlists του Spotify και του Youtube που περιέχουν επιτυχίες του Duke Ellington ή του Thelonious Monk έχουν πάρει φωτιά ή “πιάσατε το νόημα”; Η ταινία, λοιπόν, δικαίως ενθουσιάζει σε κάθε προβολή της, αρχής γενομένης από το Φεστιβάλ της Βενετίας. Είναι ήδη υποψήφια σε επτά κατηγορίες στις Χρυσές Σφαίρες και διόλου απίθανο να τη δούμε να διεκδικεί σημαντικά Oscar!

Στο τελικό αποτέλεσμα, φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει κι η χημεία ανάμεσα στο Ryan Gosling και την Emma Stone που συναντιούνται για Τρίτη φορά στα κινηματογραφικά πλατό μετά το “Crazy, Stupid Love” (2011) και “Gangster Squad” (2013). Οι δύο ηθοποιοί μοιράστηκαν το πάθος του σκηνοθέτη τους για την ταινία κι αυτό αποδίδεται στην οθόνη. Τόσο που η Emma Stone επιστράτευσε την εμπειρία της από το “Cabaret” όπου είχε πρωταγωνιστήσει το 2014 στο Broadway (παρακολουθώντας ακόμη περισσότερα μαθήματα χορού και τραγουδιού για το “La La Land”), ενώ και ο Gosling έκανε τα αντίστοιχα μαθήματα αλλά και μαθήματα πιάνου για να ανταποκριθεί στο ρόλο του Sebastian. Ακριβώς… Οι δύο ηθοποιοί ήθελαν, όπως κι ο Chazelle, γνησιότητα κι άρα το ντουμπλάρισμα χεριών για τις σκηνές του πιάνου ή φωνών δεν πέρασε καν από το μυαλό τους! Κυρίως, όμως, έβγαλαν τον αληθινό τους εαυτό, καθώς ο Chazelle τους ζήτησε το εξής: να θυμηθούν ό,τι ένιωθαν (την αγωνία, την απογοήτευση , τον ενθουσιασμό, τα πάντα) στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τα όνειρά τους και να γίνουν οι δημοφιλείς ηθοποιοί που είναι σήμερα.

Bottom line…; Μη χάσετε αυτή τη μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, δε θα το μετανιώσετε! Καλή διασκέδαση!


Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Ryan Gosling, Rosemarie DeWitt, J. K. Simmons, John Legend, Finn Wittrock, Tom Everett Scott κ.α.

You may also like