Ο αέρας της Ευρώπης «κόβει» χρόνια ζωής

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με σχετική έκθεσή του επισημαίνοντας ότι η μόλυνση του αέρα στις ευρωπαϊκές πόλεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τους νόμους που έχουν ψηφιστεί.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας προκαλεί ασθένειες, όπως καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακές νόσους και γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 8 μήνες. Στις βιομηχανικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης μάλιστα το προσδόκιμο μειώνεται μέχρι και 2 χρόνια.

Κατά μέσο όρο, η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται αιτία πρόωρου θανάτου μειώνοντας κατά οκτώ μήνες το προσδόκιμο επιβίωσης και στις πιο επιβαρημένες περιοχές κατά δύο χρόνια, όπως οι βιομηχανικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον Τζανέζ Ποτόκνικ τονίζει ότι το 2013 που είναι έτος αφιερωμένο στην ατμόσφαιρα οι προσπάθειες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα.

Ο σοβαρότερος κίνδυνος για τους κατοίκους της Ευρώπης είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και επιπλέον το όζον. Και οι δύο αυτοί ρυπογόνοι παράγοντες βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 πάνω από τα όρια που θέτει τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: healthpress.gr

You may also like